Z Putina sa stáva nočný vták. Inšpiroval ho príklad ponocujúceho Stalina?

Počet večerných a dokonca aj nočných stretnutí a rokovaní, ktoré sú verejne uvedené v pracovnom programe Vladimira Putina, sa za posledný rok výrazne zvýšil.

04.11.2023 14:00
Russia Ukraine Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin reční na Červenom námestí v Moskve počas večerných osláv anexie ukrajinských regiónov 30. septembra 2022.
debata (22)

Podľa analýzy portálu Agentstvo.Novosti sa v októbri takmer polovica pracovných dní ruského prezidenta končila po dvadsiatej hodine.

Stretne sa Fico s Putinom? Slovenský premiér to vysvetlil
Video
Zdroj: TV Pravda

V roku 2023 prezident Putin končil prácu po 20.00 h v priemere každý štvrtý deň, keď mal oficiálne podujatia, uvádza sa na webovej stránke Kremľa.

Rok predtým bolo takýchto pracovných dní v Putinovom rozvrhu oveľa menej – 15,3 percenta. Najčastejšie pracoval večer vo februári 2022, v mesiaci, keď spustil masívnu inváziu na Ukrajinu. Vtedy sa viac ako 30 percent dní, v ktorých mal stretnutia, schôdzky či telefonáty, končilo po dvadsiatej hodine.

Putin v Mariupole. Miestni si ho pozvali do bytu
Video

V roku 2023 mal šéf Kremľa už štyri mesiace, v ktorých pracoval vo večerných hodinách takmer kaďý tretí deň. A v uplynulý mesiac Putin zaznamenal rekord tohto a minulého roka (ostatné roky redaktori portálu Agentstvo.Novosti neanalyzovali): viac ako 42 percent pracovných dní hlavy štátu sa začínalo po dvadsiatej hodine. Pre porovnanie, v októbri minulého roka bolo takýchto dní v Putinovom programe o polovicu menej – iba devätnásť percent.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Tento rok začal Putin častejšie pracovať v noci. Do novembra už uskutočnil najmenej osem nočných stretnutí a zasadnutí. Po pol dvanástej v noci hovoril v Kremli so zakladateľom opozičnej strany Jabloko Grigorijom Javlinským, premiérom Michailom Mišustinom, v Rostove na Done rokoval v sídle štábu ruských inváznych síl na Ukrajine, odpovedal na otázky novinárov, stretol sa s hlavami afrických štátov i prezidentom Juhoafrickej republiky a hovoril s gubernátorom Murmanskej oblasti.

Osamelý Putin. Takto slávil pravoslávne Vianoce v chráme
Video

Vlani Kremeľ informoval len o troch podujatiach s Putinovou účasťou po pol dvanástej v noci: 17. decembra navštívil veliteľstvo ruských vojsk v Rostove na Done, 24. februára telefonicky hovoril so zahraničnými lídrami, z ktorých posledným bol francúzsky prezident Emmanuel Macron, a 7. februára v noci sa s Macronom osobne stretol v Kremli.

Putinov zvyk pracovať večer a v noci sa objavil až v posledných rokoch. Spravodajca, ktorý bol dlhé obdobie akreditovaný v Kremli, pre Agentstvo.Novosti povedal, že ešte v rokoch 2015 až 2019 neexistovali žiadne „ponocovania“: „Bolo nepredstaviteľné, že by sa zasadnutie o ekonomike začínalo okolo deviatej večer. Z Kremľa som odchádzal najneskôr o siedmej večer, ale väčšinou skôr a v (prímoskovskej rezidencii prezidenta) Novo-Ogarjovo sa zvyčajne všetko odohralo zhruba medzi jednou a piatou popoludní. V rezidencii Bočarov Ručej v Soči sa všetko udialo tiež uprostred dňa.“

Putin nie je prvým ruským a sovietskym lídrom, ktorý pracuje po večeroch a v noci. Podobný zvyk Josifa Stalina je všeobecne známy.

Nevsky Čítajte viac Jarmo Zlatej hordy je lepšie ako európska civilizácia, odkázal Putin Rusom k sviatku

„Je známe, že Stalin uprednostňoval prácu vo večerných a nočných hodinách. S tým museli počítať aj jeho spolupracovníci… V dvadsiatych a začiatkom tridsiatych rokov minulého storočia sa ešte zriedkavo stávalo, že Stalin prijal návštevu dopoludnia. Koncom tridsiatych a začiatkom štyridsiatych rokov už ale bolo raritou, keď sa prijatie konalo o 14. alebo 15. hodine“, – uvádza v knihe Na prijatí u Stalina vydavateľstvo Novyj chronograf.

Pri určovaní času udalostí portál Agentstvo.Novosti vychádzal z publikácií na webovej stránke Kremľa. Čas bol upravený len v prípadoch, keď bolo z tlačovej správy alebo mediálnych publikácií známe, že Putin uskutočnil podujatie v inom čase. Z analýzy boli vylúčené aj cesty prezidenta do regiónov v iných časových pásmach, ako aj na anektované územia Ukrajiny (tu mohol byť čas cesty uvedený z bezpečnostných dôvodov nepresne). Analýza nezohľadnila ani tradičnú účasť prezidenta na nočných bohoslužbách v chrámoch počas niektorých náboženských sviatkov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Stalin #vojna na Ukrajine #nočná práca