Izraelský úder usmrtil v Libanone štyroch ľudí vrátane 3 detí. Hizballáh hrozí odplatou, odpálil rakety na Izrael

Štyria členovia rodiny libanonského novinára, vrátane troch detí, boli dnes zabití pri izraelskom útoku na idúce auto v južnom Libanone neďaleko izraelských hraníc. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry s odvolaním sa na libanonské štátne médiá.

05.11.2023 21:38
Hizballáh, Palestína, Pásmo Gazy, Foto: ,
Stúpenci Hizballáhu pália izraelskú vlajku počas protestu v solidarite s palestínskym ľudom v Gaze, v Bejrúte v Libanone, 27. októbra 2023.
debata (18)

Libanon podľa ministra zahraničia podá sťažnosť OSN. Radikálne islamistické hnutie Hizballáh pohrozilo Izraelu následkami a jeho ozbrojenci vypálili niekoľko rakiet na sever Izraela, uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej tak silnie riziko eskalácie konfliktu v oblasti.

Izraelská armáda medzitým bez uvedenia bližších podrobností uviedla, že pri cezhraničných útokoch Hizballáhu dnes prišiel o život jeden Izraelčan. Tvrdenia oboch strán konfliktu nemožno nezávisle overiť.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Podľa oficiálnej libanonskej tlačovej agentúry Ani, ktorú citovala agentúra AFP, sa obeťami izraelského úderu stala sestra miestneho spravodajcu rozhlasovej stanice a novinára Sámira Ajúba a jej tri vnúčatá vo veku štrnásť, dvanásť a desať rokov. Novinár, ktorý sedel za volantom vozidla, bol zranený. Ďalší členovia jeho rodiny vrátane matky detí išli za ním v druhom aute.

Úradujúci libanonský premiér Nadžíb Miíkátí udalosť označil za „odporný zločin“. Minister zahraničia Abdalláh Bou Habib agentúre Reuters povedal, že Libanon zhromažďuje informácie a fotografie k útoku a pravdepodobne v pondelok podá sťažnosť OSN. Libanonský poslanec za Hizballáh Hasan Fadlalláh označil útok za „nebezpečný vývoj“, za ktorý Izrael zaplatí.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi
Video

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v reakcii na tento „ohavný a brutálny zločin“ vypálilo niekoľko rakiet Grad na severoizraelské pohraničné mesto Kirjat Šmona, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Hizballáhu. Hnutie vyhlásilo, že nikdy nebude tolerovať útoky na civilistov a že jeho odpoveď bude „rozhodná a silná“.

Agentúra Reuters upozornila, že za uplynulé štyri týždne pohraničných stretov s izraelskými silami, ktoré vypukli súčasne s údermi Izraela v Pásme Gazy proti hnutiu Hamas v odvete za jeho útok zo 7. októbra, je to prvýkrát, čo libanonský Hizballáh konkrétne spomenul použitie rakiet Grad. To podľa Reuters podčiarkuje riziko ďalšej eskalácie konfliktu na severnom fronte, ktorý je už teraz najvážnejší od vojny Izraela proti Hizballáhu z roku 2006.

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka blízko...
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka v...
+7Izraelská mobilná delostrelecká jednotka na...

Podľa miestnych médií rakety Hizballáhu dopadli tiež na pohraničnú izraelskú obec Metula, uviedla agentúra AP. Nebolo bezprostredne jasné, či si útok vyžiadal obete.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari k izraelskému úderu na auto neposkytol konkrétne informácie. Novinárom len povedal, že armáda operuje na základe spravodajských informácií a dôkladne prešetrí každú udalosť, ku ktorej v Libanone dôjde. Izrael však podľa neho nepoľaví v útokoch na kohokoľvek, kto ho ohrozuje.

Miestne libanonské úrady dnes ešte predtým uviedli, že izraelský dron zasiahol dve sanitky, ktoré išli pre zranených z nočných úderov v južnom Libanone, a štyroch zdravotníkov zranil. Izraelská armáda oznámila, že podnikla údery na „teroristickú bunku“, ktorá sa pokúšala vypáliť rakety smerom na Izrael, a že zdravotnícke vozidlá nezamerala zámerne.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Libanon #Hizballáh