Prvý verdikt svojho druhu: Za smrť letušky môže kozmické žiarenie

Juhokórejská komisia pre posudzovanie chorôb uznala smrť letušky postihnutej rakovinou žalúdka ako dôsledok jej vystavenia kozmickému žiareniu. Ako v pondelok informovala agentúra Jonhap, v Južnej Kórei ide o prvý verdikt tohto typu.

06.11.2023 09:07
lietadlo, cestovanie, cestovateľská trombóza,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Kauza sa týka bývalej letušky spoločnosti Korean Air Lines, ktorá v rokoch 1995–2021 strávila na palubách lietadiel takmer 1022 hodín ročne. Polovica z tohto času pripadla na diaľkové lety do Ameriky a Európy.

kozmické žiarenie vesmír Čítajte viac Kozmické žiarenie by mohlo odhaliť tajomstvo hrobky pri terakotovej armáde

Na týchto trasách, ktoré prechádzajú ponad severný pól, sa vo všeobecnosti predpokladá približne päťnásobne vyššia úroveň vystavenia kozmickému žiareniu, a to z dôvodu nedostatočnej hrúbky atmosféry, ktorá chráni pred takýmto žiarením.

Kozmické žiarenie má na cestujúcich, ktorí lietajú príležitostne, len malý vplyv. Obavy sú však o bezpečnosť členov posádok lietadiel, ktorí v takýchto výškach pracujú bežne.

letuška, pilot, lietadlo, lietanie, Čítajte viac Povinné hodinky, firemná pyžama, ochranné rukavice vo výbave: Letuška prezradila tajomstvá svojej uniformy

Podľa juhokórejského štátneho dozorného orgánu – Komisie pre jadrovú bezpečnosť a ochranu -, boli letušky v rokoch 2017 až 2021 vystavené priemernej maximálnej úrovni žiarenia 5,42 milisievertov (mSv) ročne, čo je hodnota viac ako päťkrát vyššia než bežná prípustná úroveň 1 mSv.

let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Milý úsmev, no skúmavý pohľad: Letušky prezradili, čo si všímajú na pasažieroch počas nástupu na palubu

Spoločnosť Korean Air Lines tvrdila, že zabezpečila, aby členovia posádok lietadiel neboli vystavení žiareniu presahujúcemu prípustnú ročnú úroveň. Argumentovala tiež, že súvislosť medzi rakovinou letušky a kozmickým žiarením sa nepotvrdila.

Komisia pre posudzovanie chorôb však tieto tvrdenia zamietla a dospela k záveru, že existuje „značná“ korelácia, keď sa vezme do úvahy kumulované ožiarenie obete, ktoré mohlo byť vyššie ako namerané, a iné nepriaznivé faktory pracovného prostredia zahŕňajúce aj harmonogramy diaľkových letov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letuška #kozmické žiarenie