Izrael zatkol prominentnú palestínsku aktivistku Tamímíovú

Izraelská armáda v pondelok uviedla, že počas razie na okupovanom západnom brehu Jordánu zatkla prominentnú 22-ročnú palestínsku aktivistku Ahíd Tamímíovú.

06.11.2023 09:28
Ahíd Tamímíová Foto:
Aktivistka Ahíd Tamímíová krátko po zadržaní izraelskou armádou
debata (12)

K zatknutiu aktivistky došlo podľa armády v dôsledku podozrení z podnecovania násilia a teroristických aktivít v blízkosti Ramalláhu. Tamímíovú si následne prevzali izraelské bezpečnostné zložky s cieľom ďalšieho vypočúvania.

Aktivistka sa preslávila ešte ako 14-ročná po tom, čo ju nafilmovali, ako napadla izraelského vojaka, aby mu zabránila zatknúť jej brata, ktorý mal ruku v sadre. Stala sa ikonou tzv. palestínskej otázky a jej obrovská podobizeň bola namaľovaná aj na izraelskom deliacom múre so západným brehom Jordánu v Betleheme blízko Jeruzalema.

Fotografiu jej zatknutia izraelskou armádou zdieľal na sociálnej sieti izraelský minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben-Gvir.

Od začiatku vojny v Gaze, ktorá bola vyvolaná útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, podnikli izraelské bezpečnostné jednotky rozsiahle zatýkanie Palestínčanov podozrivých z väzieb na Hamas, alebo podozrivých z podnecovania násilia.

Eskalácia napätia a násilia si odvtedy na Západnom brehu vyžiadala životy viac než 150 Palestínčanov. Palestínske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že väčšina z nich prišla o život rukou izraelských vojakov alebo osadníkov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #aktivisti