Podľa vzoru Hitlera? Rusi sa chystajú rozdať vojnovým veteránom ukrajinskú pôdu

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamenta, pripravujú návrh zákona o pridelení pôdy Rusom na anektovaných územiach Ukrajiny.

06.11.2023 16:00
ukrajina Foto: ,
Bociany kráčajú pred kombajnmi na pšeničnom poli v dedine Zghurivka na Ukrajine. Pred vojnou bola Ukrajina vnímaná ako „svetový kôš chleba“, odkiaľ sa mesačne vyvážali milióna ton poľnohospodárskych produktov.
debata (137)

O chystanom prideľovaní pôdy vojnovým veteránom informoval denník Kommersant iniciátor projektu, poslanec a líder strany Vlasť Alexej Žuravľov.

Na Ukrajine sa začala žatva. Ruských tankov
Video
,,Keď ruská armáda prejde na negatívnu ofenzívu, začína najväčšia žatva pre naše traktorové jednotky - zbieranie trofejí," napísalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter. Ruské okupačné sily z Charkovskej oblasti vlani na jeseň ustupovali tak rýchlo, že aj na tanky zabudli. A tak museli nastúpiť ukrajinskí traktoristi. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Účastníci špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva označuje svoju agresiu proti Ukrajine, by sa podľa neho mohli prednostne uchádzať o pozemky v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej i Záporožskej oblasti.

Žuravľov navrhol spustiť podobný program, ako boli predchádzajúce, pri ktorých sa občania mohli uchádzať o pridelenie hektáru pôdy na ruskom Ďalekom východe a v Arktíde.

Nepretržitá paľba: ukrajinské delostrelectvo ničí ruské ciele
Video
Ukrajinské delostrelectvo je zamerané na ruské pozície. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Mimochodom, Rusko sa už teraz rozšírilo o viac ako sto miliónov hektárov a túto pôdu po našom víťazstve bude musieť niekto obrábať. Na Ďalekom východe a v Arktíde si môže nárokovať jeden hektár každý obyvateľ krajiny, ale v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike, Záporožskej a Chersonskej oblasti navrhujem rozdeliť územia medzi tých, čo sa priamo podieľali na ich oslobodení,“ vyhlásil poslanec.

Ukrajinská ministerka: Krym je náš a černozem na predaj nie je
Video
Ukrajina sa nikdy nezmieri s ruskou anexiou Krymu. Jej najväčšie prírodné bohatstvo černozem si cudzinci nemôžu kúpiť, ale iba prenajať, hovorí v rozhovore pre Pravdu ukrajinská ministerka poľnohospodárstva a potravinárstva Olga Trofimceva. / Zdroj: TV Pravda

Moskva anektovala dva donbaské regióny spolu s Chersonskou a Záporožskou oblasťou vlani koncom septembra. Hoci ani jeden z týchto útvarov celý neovládla a na ich území sa stále bojuje, šéf Kremľa Vladimir Putin v júni tohto roku odporučil, aby regionálne úrady bezplatne rozdali pôdu veteránom „špeciálnej vojenskej operácie“, ktorí sa vyznamenali v bojoch na Ukrajine. Nárok na pridelenie pôdy podľa Kremľa majú mať vojaci, dobrovoľníci i príslušníci Ruskej gardy, ktorým bol udelený titul Hrdina Ruska alebo iné vyznamenania za bojové zásluhy, ako aj pozostalí po padlých bojovníkoch.

Publicistovi Anatolijovi Nesmianovi nová ruská iniciatíva pripomenula počínanie nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas dobyvačnej vojny proti Sovietskemu zväzu.

„Poslanec Žuravľov prakticky opakuje sľub, ktorý dal Führer nemeckému národu, len neprejavil jeho štedrosť,“ ironizoval publicista návrh ruského poslanca.

„Führer nebol skúpy a vojakom sľúbil po päťdesiat hektárov a k tomu dostatok sovietskych otrokov,“ napísal Nesmian na Telegrame a dodal: „Žuravľov niečo počul, ale svoj vzor nedokázal riadne napodobniť. Charakteristické však je, že obaja sľubovali rozdávať tú istú pôdu.“

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #Vladimir Putin #Adolf Hitler #Štátna duma #vojna na Ukrajine #pozemková reforma