NATO reaguje na Rusko. Zastavuje kľúčovú zmluvu o konvenčných silách, podpísanú po studenej vojne

Severoatlantická aliancia v utorok oznámila, že oficiálne pozastavuje svoju účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE).

07.11.2023 13:05 , aktualizované: 14:01
NATO, severoatlantická aliancia, vlajky, Brusel Foto: ,
Vlajky členských krajín NATO pred sídlom NATO v Bruseli, 22. februára 2022.
debata (75)

Zmluva je považovaná za kľúčový prvok bezpečnostného usporiadania dojednaného po konci studenej vojny. Oznámenie reaguje na kroky Ruska, ktoré sa už roky zmluvou neriadilo a v noci na dnes od nej definitívne odstúpilo. NATO vo vyhlásení postup Moskvy odsúdilo.

Český vojak: Nemôžem prezradiť, čo na Lešti cvičíme, ale NATO vždy nájde riešenie
Video
Výcvik mnohonárodnej bojovej skupiny na Lešti. / Zdroj: TV Pravda/Ľuboš Pilc

„V dôsledku toho spojenecké štáty, ktoré sú stranami, plánujú pozastaviť fungovanie dohovoru CFE na tak dlho, ako bude treba.“ Je to rozhodnutie, ktoré má plnú podporu všetkých spojencov NATO," uvádza komuniké.

Účastníkmi zmluvy je väčšina z 31 členských štátov NATO vrátane Slovenska. Jej cieľom bolo zabrániť hromadeniu vojakov na hraniciach východného a západného bloku počas studenej vojny. Podpísaná bola v novembri 1990, ale ratifikácia sa dokončila až o dva roky neskôr.

NATO, Fínsko Čítajte aj Najväčšie cvičenie: NATO pripravuje nezlomného obrancu a chystá sa poraziť OCCASUS (Rusko)

Podľa NATO by „situácia, keď spojenci zmluvu dodržiavajú a Rusko nie, bola neudržateľná“. Aliancia však pripomenula, že jej členovia sa naďalej zaväzujú k „znižovaniu vojenského rizika a prevencii nesprávneho pochopenia úmyslov druhej strany a konfliktov“.

Stoltenberg: Žijeme v nebezpečnom svete, ale Slovensko sa môže spoľahnúť na NATO
Video
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v Bratislave. / Zdroj: FB Úradu vlády SR

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o vypovedaní CFE v máji roku 2023, približne 15 mesiacov po začatí invázie na Ukrajinu. NATO v tejto súvislosti šéfa Kremľa kritizovalo s tým, že „podkopáva euroatlantickú bezpečnosť“.

Zmluva, ktorej cieľom bolo vyvážiť konvenčné sily ku koncu studenej vojny, bola podľa Ruska de facto porušená, pretože bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko, Litva a bývalé krajiny Varšavskej zmluvy sa začiatkom 21. storočia stali členmi NATO.

Nórsko, F-35 Čítajte aj Lietadlá, tanky i rakety. Ako Vladimir Putin donútil Európu zbrojiť

Zmluva CFE počíta s obmedzením piatich kategórií zbraní a techniky — ide o tanky, bojové obrnené vozidlá, delostrelectvo kalibru viac ako 100 milimetrov, bojové lietadlá a útočné vrtuľníky — a zabezpečuje aj výmenu informácií a rozsiahlu inšpekčnú činnosť v účastníckych krajinách.

Benelux odsúdil odstúpenie Ruska od zmluvy

Belgicko, Holandsko a Luxembursko, ktorí tvoria voľné zoskupenie známe ako Benelux, v utorok spoločne odsúdili rozhodnutie Ruska odstúpiť od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE).

Odstúpenie Ruska od zmluvy nadobudlo účinnosť v noci na utorok. Zmluvu uzavreli v roku 1990 vtedajšie členské štáty NATO a bývalí členovia Varšavskej zmluvy. Ostatné krajiny bývalého sovietskeho bloku – Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Kazachstan, Moldavsko a Ukrajina – sú tiež zmluvnými stranami zmluvy CFE.

Odstúpenie Ruska od tejto zmluvy je dôvodom, aby aj spojenci z NATO, ktorí sú zmluvnými stranami zmluvy CSE, a teda aj krajiny Beneluxu, zmenili svoj postoj k uvedenej zmluve.

Belgické ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti oznámilo, že opätovne potvrdzuje svoju ochotu čo najviac zachovať existujúcu architektúru kontroly zbrojenia a krajiny Beneluxu spoločne vyhlásili, že sú aj naďalej pevne odhodlané kontrolovať konvenčné zbrane ako kľúčový prvok euroatlantickej bezpečnosti založenej na kľúčových princípoch a záväzkoch vrátane reciprocity, transparentnosti a súhlasu hostiteľskej krajiny.

Vlády Belgicka, Holandska a Luxemburska spoločne odsúdili rozhodnutie Ruska odstúpiť od zmluvy CFE, ktorú považujú za základný kameň európskej bezpečnostnej architektúry.

„Ruské odstúpenie prichádza v čase, keď Rusko vedie nevyprovokovanú, nezákonnú a neopodstatnenú útočnú vojnu proti Ukrajine. Tento ruský krok vedie k ďalšiemu zhoršovaniu širšej bezpečnostnej architektúry v Európe,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení krajín Beneluxu. Podľa tohto dokumentu je zmluva dôležitým právne záväzným nástrojom, ktorý prispieva k transparentnosti, bezpečnosti a stabilite a vzájomnej dôvere v euroatlantickej oblasti, ak ju implementujú všetky zmluvné štáty.

„Reciprocita je podstatnou súčasťou tejto zmluvy. Nemôžeme akceptovať situáciu, v ktorej spojenci NATO budú naďalej oddaní implementácii zmluvy, zatiaľ čo Rusko od nej odstúpi. Belgicko, Holandsko a Luxembursko sa preto v súlade s medzinárodným právom rozhodli spolu s ostatnými zmluvnými štátmi NATO pozastaviť uplatňovanie zmluvy CFE,“ odkázali krajiny Beneluxu krátko potom ako Severoatlantická aliancia oznámila, že oficiálne pozastavuje svoju účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe #Severoatlantická aliancia