Vzácny modrý diamant predali na aukcii za takmer 44 miliónov dolárov

Vzácny modrý diamant Bleu Royal sa dnes na aukcii vo Švajčiarsku predal za 43,8 milióna dolárov. S odkazom na aukčnú sieň Christie's, ktorá tento vzácny drahokam zasadený do prsteňa ponúkla v aukcii, o tom informovala agentúra Reuters.

07.11.2023 20:51
diamant Foto: ,
Vzácny modrý diamant Bleu Royal.
debata (2)

Modrý diamant bez vnútornej vady patrí k najvzácnejším kedy objaveným. Aukčná sieň odhadovala, že sa kameň s váhou 17,6 karátov predá až za 50 miliónov dolárov.

„Je to obrovská čiastka, vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete,“ uviedol k výsledným 43,8 milióna dolárov šéf medzinárodného oddelenia šperkov Christie's Rahul Kadakia. Podľa jeho kolegu Maxa Fawcetta zo Ženevy jedinečnosť diamantu spočíva nielen v jeho sýto modrej farbe, ale aj v hruškovom tvare.

„Naozaj splnil všetky požiadavky, a preto sa nám podarilo prilákať zberateľov z celého sveta, od Ďalekého východu po Ameriku,“ uviedol Fawcett.

Bleu Royal patrí do kategórie fancy vivid, kam sa radia diamanty, ktoré majú najvyššiu možnú koncentráciu danej farby. Tvorí iba jedno percento všetkých diamantov na svete. Rekordmanom je v tomto ohľade diamant Pink Star s váhou 59,6 karátov, ktorý sa v dražbe aukčnej siene Sotheby's v roku 2017 predal za 71,2 milióna dolárov. Dovtedy bol najdrahším predaným modrý diamant Oppenheimer Blue, za ktorý jeho nový majiteľ zaplatil 57,5 milióna dolárov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Švajčiarsko #diamant