Vydržal päť rokov. Európsky priekopník končí s bezplatnými autobusmi: Musíme investovať

Estónske ministerstvo pre regionálne záležitosti oznámilo ukončenie programu bezplatnej autobusovej dopravy. Cieľom je lepšie financovať rozvoj siete verejnej dopravy, informuje agentúra AFP.

08.11.2023 21:43
Tallinn Foto:
Historické centrum estónskej metropoly Tallinn.
debata

Od januára sa „na okresných autobusových linkách zavedú platené lístky pre cestujúcich v produktívnom veku“, uviedla hovorkyňa ministerstva Deisi Helemae-Sarvová.

„Verejná doprava je chronicky podfinancovaná a systému chýbajú peniaze na rozvoj siete liniek,“ povedala hovorkyňa s tým, že pre deti, zdravotne postihnutých a seniorov bude jazda autobusmi naďalej zadarmo.

Estónsko ako prvá európska krajina v roku 2018 zaviedlo bezplatnú autobusovú dopravu v 11 z 15 okresov. Cieľom bolo obmedziť používanie osobných áut na vidieku a spotrebu fosílnych palív. Minister pre regionálne záležitosti Madis Kallas však uviedol, že táto iniciatíva sa neosvedčila.

Železnice / Koľnice / Vlak / Čítajte viac Vláda navrhuje zrušiť vlaky zadarmo, o bezplatné cestovanie môžu prísť seniori aj študenti. Koľko budú za vlakovú dopravu platiť?

„Ľudí to vo veľkom počte neprinútilo presedlať z áut do verejnej dopravy. Teraz musíme hľadať nové riešenia,“ povedal Kallas pre noviny Tartu Postimees.

Ukončenie programu umožní Estónsku zlepšiť sieť verejnej dopravy. „Musíme pracovať na tom, aby boli trasy rýchlejšie a pohodlnejšie,“ vyhlásil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #bezplatná doprava