V Poľsku objavili masový hrob civilistov a zajatcov z druhej svetovej vojny

Pozostatky približne 100 osôb vrátane vojnových zajatcov a civilistov vyhnaných z Varšavy po potlačení Varšavského povstania v roku 1944 sa našli neďaleko miesta bývalého nacistického zajateckého tábora v severozápadnom Poľsku. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra PAP.

09.11.2023 10:45
debata (3)

Pozostatky našli odborníci neďaleko tábora Stalag II-D v meste Stargard v Západopomoranskom vojvodstve počas tretej etapy pátracieho projektu vedcov z Lekárskej univerzity v Štetíne. Od začiatku projektu už boli objavené ostatky zhruba 300 ľudí.

Andrzej Ossowski zo zmienenej univerzity v súvislosti s najnovším objavom uviedol, že ide o dva masové hroby.

„V prvom z nich boli v rokoch 1944–1945 pochovaní civilisti, o ktorých predpokladáme, že boli vyhnaní z Varšavy po Varšavskom povstaní a boli deportovaní do tábora,“ povedal Ossowski pre PAP a dodal, že mnohých z nich tvorili ženy a deti, „ktoré museli zomrieť pre zlé životné podmienky v tábore“.

Do druhého hrobu boli v druhej polovici roku 1944 pochovaní vojnoví zajatci rôznych národností, ale najmä sovietski vojaci, spresnil Ossowski.

Podľa výskumníkov mohlo byť v blízkosti tábora Stalag II-D, ktorý bol jedným z najväčších zajateckých táborov na území tretej ríše, pochovaných 3000 až 6000 ľudí.

Tábor začal prijímať zajatcov z celej Európy v roku 1939. Jeho činnosť bola ukončená vo februári 1945 po tom, ako boli jeho väzni nútení pochodovať na západ v dôsledku postupujúcej sovietskej Červenej armády.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #druhá svetová vojna #masový hrob #Varšavské povstanie