Lotyšsko zlegalizovalo partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Aktivista: Skvelý začiatok

Lotyšský parlament vo štvrtok schválil zákon o registrovaných zväzkoch medzi osobami rovnakého pohlavia. Príslušníci LGBTQ komunity v Lotyšsku tak budú môcť uzatvárať zákonom uznané partnerstvá, no stále budú mať menej práv ako zosobášené páry, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

09.11.2023 19:31
debata

Nový zákon vstúpi do platnosti v polovici budúceho roka. Na jeho základe si partneri rovnakého pohlavia môžu svoje partnerstvo zaregistrovať u notára. To im umožní napríklad navštevovať sa počas hospitalizácie v nemocnici alebo využívať isté sociálne výhody.

Zo Slovenska je ešte homofóbnejšia krajina ako bola, hovorí moderátor Rasťo Iliev
Video

Partneri v tomto zväzku si stále nebudú môcť adoptovať deti, uviedol aktivista za práva homosexuálov Kaspars Zalitis a poukázal aj na pretrvávanie problémov pri dedení majetku. „Je to skvelý začiatok… Lotyšsko teraz nie je jednou zo šiestich krajín Európskej únie, v ktorej nie sú nijako uznané páry rovnakého pohlavia,“ povedal Zalitis pre Reuters.

Lotyšská ministerka spravodlivosti Inese Libina-Egnere uviedla, že parlament nemal v úmysle poskytnúť registrovaným partnerstvám rovnaké práva ako zosobášeným párom. „Uvedomujeme si, že máme rodiny, ktoré nie sú zosobášené, a toto je spôsob, ktorým môžu svoje vzťahy registrovať… Politická vôľa je mať veľmi špecifický druh registrovaných partnerstiev,“ povedala ministerka.

dúhová vlajka, ombudsmanka Čítajte viac Slovensko výrazne zaostáva za krajinami V4. Ekonomike by pomohli lepšie práva pre LGBTI ľudí, ukazujú výskumy

Téma homosexuality spoločnosť v Lotyšsku stále rozdeľuje. V roku 2005 sa tiež zmenila ústava, aby sa manželstvo zadefinovalo ako zväzok povolený len medzi mužom a ženou.

Lotyšský parlament v máji zvolil za prezidenta bývalého šéfa diplomacie Edgarsa Rinkevičsa. V rámci Európskej únie sa stal prvým prezidentom, ktorý sa otvorene priznáva k homosexuálnej orientácii. V stočlennom parlamente získal 52 hlasov aj napriek tomu, že len 45 percent Lotyšov by sa cítilo konformne, keby mal vysokopostavený predstaviteľ homosexuálnu alebo bisexuálnu orientáciu. To vyplýva z prieskumu Eurobarometer z roku 2019. V susednom Estónsku pritom v júni zlegalizovali aj manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #partnerstvá rovnakého pohlavia