Nerobil to pre peniaze, ale z presvedčenia. Lotyšského exministra vnútra odsúdili za špionáž v prospech Ruska

Súd v Rige vo štvrtok poslal na 8,5 roka do väzenia niekdajšieho ministra vnútra a poslanca Jánisa Ádamsonsa za špionáž v prospech Ruska. Ádamsonsov ruský komplic Gennadij Silonov bol odsúdený na sedem a pol roka odňatia slobody.

10.11.2023 09:30
Rusko Foto: ,
Ilustračné foto: Muž drží ruskú vlajku v meste Petrohrad
debata

Podľa súdu Ádamsons zhromažďoval dôverné informácie a prostredníctvom Silonova ich odovzdával ruským tajným službám. Týkali sa práce lotyšských vládnych úradov, bezpečnostných orgánov a armády.

Podľa serveru The Kyiv Independent prokuratúra uviedla, že Ádamsons nemal záujem o peniaze a s ruskými tajnými službami spolupracoval z presvedčenia.

Súd tiež Ádamsonsa uznal vinným zo zneužívania poslaneckých náhrad za cestovné výdavky a z nepovoleného nákupu a držby munície.

Ádamsons poprel, že by informácie ruským tajným službám odovzdával, priznal však, že sa Silonov sa pozná. Exministrov právny zástupca uviedol, že sa proti rozsudku odvolá.

Šesťdesiatsedem­ročný Ádamsons stál na čele lotyšského ministerstva vnútra v rokoch 1994 až 1995 a po šesť funkčných období bol poslancom. Tento zástupca strany Harmónia, sociálnodemokra­tického zoskupenia zastupujúceho záujmy ruskojazyčných obyvateľov Lotyšska, bol zatknutý predvlani v lete. Silonov v 80. rokoch minulého storočia slúžil v sovietskej tajnej službe KGB, predchodkyni dnešnej FSB.

iPhone 14 Pro, iPhone, Apple Čítajte viac Ruskí štátni zamestnanci sa musia zaobísť bez iPhonov. Kvôli obávam z americkej špionáže
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #Lotyšsko