Čína a Rusko v pozore. Američania prvýkrát vzlietli s novým bombardérom B-21

Americké letectvo dnes uskutočnilo pravdepodobne prvý let strategického bombardéra B-21, ktorý je vybavený technológiou stealth. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. Informáciu o testovacích letoch agentúre AP potvrdila hovorkyňa amerického letectva Ann Stefaneková.

10.11.2023 22:16
bombardér B-21 Foto:
Americké letectvo uskutočnilo v piatok 10. novembra 2023 prvý let strategického bombardéra B-21, ktorý je vybavený technológiou stealth.
debata (199)

Zábery, ktoré tento let zrejme zachytávajú, dnes kolovali na sieti X. Armáda USA a zbrojovka Northrop Grumman stroj prvýkrát predstavili vlani v decembri. Po lietadle B-2 ide o prvý nový americký bombardér za viac ako tri desaťročia. B-21 je schopný niesť konvenčnú aj jadrovú muníciu.

Bombardér B-21 Raider: Svet také lietadlo ešte nevidel
Video
Zdroj: Northrop Grumman

Okrem spoločnosti Northrop Grumman sa na vývoji a výrobe prísne utajovaného lietadla podieľalo ďalších 400 firiem zo 40 amerických štátov. Americké letectvo chce strojov B-21 nakúpiť minimálne stovku. Podľa pôvodných odhadov z roku 2010 malo podľa Reuters každé lietadlo stáť 550 miliónov dolárov, po započítaní inflácie by teraz cena za jeden stroj mohla predstavovať až 750 miliónov dolárov. Oficiálne ale cena bombardéra zverejnená nebola.

Lietadlo sa podľa AP bude vyrábať vo variantoch bezpilotných aj s pilotom. Letectvo USA chce strojmi B-21 nahrádzať staršie bombardéry B-1 a B-2, ktorých prevádzka stojí podľa Pentagonu vyše 60-tisíc dolárov za hodinu. Spoločnosť Northrop nazýva B-21 lietadlom šiestej generácie pre jeho schopnosť komunikovať s inými lietadlami a ľahko integrovať aj „budúce zbrane“ do svojich systémov, píše Reuters. Vďaka odolnejšiemu povrchovému materiálu má tiež B-21 podľa výrobcov potrebovať menej opráv a taktiež bude mať nižšie prevádzkové náklady. V rôznej fáze výroby je teraz šesť týchto strojov.

Strategické bombardéry, s pravdepodobne podobným futuristickým dizajnom v tvare letiacej raje, vyvíja aj Čína a Rusko. Obe mocnosti sa spolu navzájom a so Spojenými štátmi snažia držať krok vo vojenských technológiách. Novým ruským bombardérom má byť Tupolev PAK DA. Čína vyvíja stroj s názvom H-20.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Americká armáda #strategický bombardér #B-21