Pravdepodobnosť výbuchu sopky stúpla, na Islande evakuoval 3 000 ľudí

Islandské úrady preventívne evakuovali 3 000 obyvateľov mesta Grindavík na juhozápade krajiny po tom, čo séria zemetrasení vyvolala obavy z erupcie sopky. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.11.2023 19:23
Modrá lagúna Foto: ,
Mesto Grindavík sa nachádza v blízkosti geotermálnych kúpeľov Modrá lagúna, obľúbenej turistickej destinácie, ktoré boli začiatkom tohto týždňa z preventívnych dôvodov dočasne zatvorené.
debata (3)

Islandský meteorologický úrad (IMO) vyjadril obavy, že sa pod zemou nachádza veľké množstvo magmy, ktorá by sa mohla dostať na povrch. „Domnievam sa, že erupciu môžeme očakávať onedlho, o pár hodín či dní. Pravdepodobnosť erupcie značne stúpla,“ vyhlásil vulkanológ Thorvaldur Thórdarson z Islandskej univerzity v štátnom rozhlase.

V okolí sopky Fagradalsfjall na polostrove Reykjanes boli v posledných týždňoch zaregistrované tisíce otrasov. Vo štvrtok úrady v dôsledku zvýšenej seizmickej aktivity v oblasti uzavreli geotermálne kúpele Modrá lagúna, ktoré sú najväčšou turistickou atrakciou krajiny. Od konca októbra bolo na juhozápade Islandu zaznamenaných viac ako 20 000 otrasov.

laguna Čítajte viac Top atrakciu Modrú lagúnu uzavreli: 1400 otrasov vyvolalo strach a obavy

Islandský úrad pre civilnú ochranu uviedol, že magmatický tunel, ktorý sa v súčasnosti tvorí, by mohol dosiahnuť do Grindavíku. Vyzval preto obyvateľov, aby rybársky prístav opustili.

IMO v piatkovom vyhlásení uviedol, že sa výrazne zmenila seizmická aktivita a otrasy sa počas dňa presunuli smerom ku Grindavíku. Magma sa pravdepodobne rozšírila pod mesto a nie je možné presne určiť, či a kde sa môže vynoriť.

Island je jedným z vulkanicky najaktívnejších regiónov na svete. Nachádza sa tam približne 30 aktívnych vulkanických lokalít.

Výbuchy sopky na polostrove Reykjanes, ktorý leží juhozápadne od metropoly Reykjavík, boli zaznamenané v rokoch 2021, 2022 a tento rok v lete. Vo všetkých prípadoch im predchádzali dlhšie série zemetrasení. Pri žiadnej z týchto erupcií neboli ohrozené obývané oblasti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Island