Izrael podpísal s Fínskom dohodu o predaji protiraketového systému Dávidov prak

Izrael v nedeľu podpísal s Fínskom dohodu o predaji izraelského systému protivzdušnej obrany Dávidov prak za približne 317 miliónov eur.

12.11.2023 21:48
Dávidov prak / Systém protivzdušnej obrany / Foto:
Americkí vojaci sa pozerajú na izraelský systém protivzdušnej obrany Dávidov prak počas spoločného izraelsko-amerického vojenského cvičenia na vojenskej leteckej základni Hatzor v Izraeli, marec 2018
debata (3)

Izraelské ministerstvo obrany označilo dohodu za historickú. Dávidov prak, ktorý spoločne vyvinuli izraelské a americké spoločnosti, je schopný zachytiť rakety a strely, ako aj drony či lietadlá na vzdialenosť 40–300 kilometrov.

Mambe ciele neujdú. Po Rumunsku ochráni slovenské nebo.

Video

Známy aj ako Čarovný prútik, Dávidov prak používa izraelská armáda od roku 2017. Spolu so systémami Železná kupola (Iron Dome) a Šíp (Arrow) tvorí viacúrovňovú protivzdušnú obranu Izraela. Dohoda s Fínskom znamená, že systém Dávidov prak bude prvýkrát predaný do zahraničia.

Ukrajina ako vzor? NATO precvičuje protivzdušnú obranu.

Video

Izrael už koncom septembra oznámil predaj troch systémov protiraketovej obrany Arrow 3, ktoré za 3,3 miliardy eur kúpi Nemecko. Táto dohoda je vôbec najväčším zbrojným kontraktom v dejinách Izraela.

Nemecko nákupom Arrow 3 reaguje na ruskú vojnu voči Ukrajine. Tento systém by mal Nemecku a s ním susediacim krajinám poskytnúť lepšiu ochranu pred potenciálnymi raketovými útokmi.

ukrajinsky system Buk Čítajte viac Pomôže aj Frankenstein: Ukrajinská protivzdušná obrana sa posilňuje pred ruskými zimnými útokmi
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Fínsko #systém protivzdušnej ochrany