Česká polícia spolu s NAKA odhalila rodinný biznis s marihuanou, export smeroval aj na Slovensko

Česká polícia zadržala desať Čechov a Slováka, ktorí vo veľkom množstve pestovali a distribuovali konope. Skupinu tvorili tri generácie jednej rodiny, ktorá sa biznisu venovala niekoľko rokov a nelegálnou činnosťou si zarobila milióny českých korún.

13.11.2023 15:24
Marihuana Foto: ,
debata (1)

Čechom hrozí osem až 12 rokov väzenia, Slovákovi desať až 15 rokov. V pondelok to uviedla hovorkyňa Národnej protidrogovej centrály Lucie Šmoldasová.

Hlavou rodinného gangu bol podľa polície 47-ročný muž. V prípade sú obvinení aj jeho rodičia a brat. Ten marihuanu podľa slov polície „užívateľsky testoval“ a fungoval ako prostredník a kontakt pre ďalších mužov obvinených z predaja drog. Organizátorom, poradcom a zaisťovateľom odberateľov bol mužov syn, študent vysokej školy.

Slovák bol v drogovom prípade odberateľom. „Kupoval marihuanu od hlavného páchateľa a vozil ju na Slovensko a tam ju neoprávnene prechovával. Je vo väzbe v Leopoldove,“ povedala Šmoldasová s tým, že súdený bude tiež na Slovensku.

Podľa zistení Národnej protidrogovej centrály táto „rodinná firma“ sadila rastliny konope po desiatkach kusov na viacerých miestach a rovnakým spôsobom ich aj skladovala. V prípade odhalenia tak zrejme chcela predísť trestnému stíhaniu za narábanie s veľkým množstvom drog.

Členovia skupiny tiež podľa polície vedeli o tom, že marihuana je určená okrem iného na export na Slovensko, odkiaľ prichádzal zisk v eurách. Drogu podľa jej zistení distribuovali aj v jednej z dedinských reštaurácii v okrese Hodonín.

Česká polícia na prípade spolupracovala so slovenskou prokuratúrou a Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA). Vo väzbe skončilo šesť ľudí. Policajti zaistili 61 kilogramov sušiny marihuany, tri autá a finančnú hotovosť 3,5 milióna českých korún, viac ako 17-tisíc eur a dva milióny českých korún na účtoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #marihuana #drogová trestná činnosť