Sídlo opozície voči pápežovi, kde žil Benedikt, mení podobu. František tam umiestni mníšky

Budova niekdajšieho kláštora vo Vatikánskych záhradách, ktorá slúžila ako sídlo emeritného pápeža Benedikta XVI., bude opäť slúžiť svojmu pôvodnému účelu a stane sa domovom mníšok. Oznámil to v pondelok Vatikán.

13.11.2023 16:41
Pápež František Foto: ,
Pápež František počas audiencie na námestí svätého Petra vo Vatikáne
debata

Pápež František podpísal 1. októbra výnos, na základe ktorého budú v Kláštore Matky Cirkvi bývať mníšky. Kláštor založil s týmto účelom v roku 1994 pápež Ján Pavol II.

František pozval malú skupinu benediktínskych mníšok zo svojej rodnej Argentíny, aby sa do tohto kláštora presťahovali od januára, uviedol Vatikán vo vyhlásení. Šesť sestier, ktoré sa do kláštora presťahujú, majú podporovať Františka v jeho službe modlitbami.

Keď sa Benedikt XVI. v roku 2012 rozhodol, že na začiatku pôstneho obdobia pred Veľkou nocou v roku 2013 odstúpi z funkcie, nechal bez publicity zrenovovať budovu kláštora, aby sa doň mohol po abdikácii presťahovať aj so svojimi spolupracovníkmi. V tomto kláštore vlani 31. decembra zomrel.

Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI.

Video
Pápež František Čítajte viac Pápež obvinil kruhy v katolíckej cirkvi zo zneužívania smrti Benedikta XVI.

Podľa niektorých médií vrátane agentúry AP sa Benediktova rezidencia v Kláštore Matky Cirkvi stala symbolickým sídlom konzervatívnej opozície voči pápežovi Františkovi. Po Benediktovej smrti nariadil František arcibiskupovi Georgovi Gänsweinovi, dlhoročnému osobnému tajomníkovi pápeža Benedikta, aby sa odtiaľ vysťahoval a presunul sa do Nemecka.

František zatiaľ nenaznačil, že sa chystá abdikovať. V minulosti dal však najavo, že v prípade odstúpenia by nezostal žiť vo Vatikáne ako Benedikt XVI., ale niekde inde v Ríme.

Pápež František / Benedikt XVI. / Čítajte viac Vzťah pápeža Františka a Benedikta XVI. nebol ideálny. Potvrdzuje to aj nová kniha o zákulisí Vatikánu
debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Benedikt XVI