V Indonézii sa narodilo mláďa kriticky ohrozeného slona sumatrianskeho

Na západe Indonézie sa počas víkendu narodilo mláďa kriticky ohrozeného slona sumatrianskeho.

13.11.2023 17:18
slony, Afrika, India, kly Foto:
Ilustračné foto
debata

Mláďa sa narodilo v národnom parku Way Kambas v provincii Lampung na juhu ostrova Sumatra a váži približne 100 kilogramov, uviedlo ministerstvo životného prostredia a lesov.

Malý samček ešte nedostal meno a jeho matku Risku ošetrovatelia po pôrode monitorujú. Mláďa porodila aj v roku 2017.

V septembri tohto roka sa v parku Way Kambas narodilo aj mláďa nosorožca sumatrianskeho, čo jen tiež kriticky ohrozený živočíšny druh. Na Sumatre sa v septembri v inom národnom parku narodilo aj ďalšie sloníča.

„Dúfame, že narodenie viacerých zvierat vo voľnej prírode naznačuje, že snahy o ochranu chránených druhov v národných parkoch… sú vykonávané správne,“ uviedol indonézsky ochranár Satyawan Pudyatmoko.

Podľa Svetového fondu na ochranu prírody sú slony sumatrianske na pokraji vyhynutia, pričom ich počet je celosvetovo len 2 400 až 2 800 kusov.

Slony ohrozujú pytliaci, ktorí ich zabíjajú pre kly. Ide o veľmi hodnotnú komoditu v nelegálnom obchode so zvieratami žijúcimi vo voľnej prírode. Slony ohrozuje aj odlesňovanie.

Indonézia bojuje proti porušovaniu environmentálnych zákonov. V posledných rokoch bolo pritom hlásených niekoľko prípadov otravy slonov

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #slon sumatriansky