Lietajúci Čestmír pre Ukrajinu: Česi vyhlasujú zbierku na vrtuľník Black Hawk

Po Tomášovi a Přemyslovi je tu Čestmír. Česká iniciatíva Darček pre Putina rozbieha novú zbierku na výzbroj pre Ukrajinu. Tentoraz je jej cieľom kúpiť vrtuľník UH-60 Black Hawk. Treba na to 100 miliónov českých korún, čo je 4,1 mil. eur.

15.11.2023 11:00
ukrajinsky vrtulnik Black Hawk Foto:
Prvý Black Hawk získali Ukrajinci vo februári tohto roka.
debata (37)

Vrtuľník predstavia vo veľkom štýle v piatok 17. novembra na výročie Nežnej revolúcie. Pristanú s ním v Prahe na Letnej, kde sa na neho ľudia budú môcť prísť pozrieť zblízka. Zároveň bude vyhlásená zbierka na jeho zakúpenie. Stroj dostane meno podľa populárneho televízneho seriálu Lietajúci Čestmír.

Ukrajinské bojové vrtuľníky útočia na ruské pozície
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Nezisková organizácia Darček pre Putina spolupracuje s ukrajinskou armádou a ministerstvom obrany. Všetky vyzbierané peniaze použije na nákup zbraní pre Ukrajinu. Takto už získala modernizovaný tank T-72, ktorý bol nazvaný Tomáš a raketomet RM-70 pomenovaný Přemysl. Na Slovensku pomohli vyzbierať 650-tisíc eur na odmínovací stroj Božena 5.

Prvý Black Hawk získala Ukrajina už vo februári tohto roka. Ide o bývalý stroj americkej armády UH-60A, ktorý mal pôvodne sériové číslo 80–23439 a po vyradení z vojenských služieb dostal civilné označenie N60FW. Generálnu opravu a modernizáciu urobila firma Ace Aeronautics zo štátu Alabama.

zväčšiť Ukrajinci používajú svoj prvý Black Hawk pri... Foto: GRU
ukrajinsky vrtulnik Black Hawk Ukrajinci používajú svoj prvý Black Hawk pri operáciách špeciálnych jednotiek.

U tejto spoločnosti dostal aj čierno-modré sfarbenie, ktoré si zachoval aj po dodaní na Ukrajinu. Pribudli iba ukrajinské výsostné znaky, biele identifikačné pruhy na chvoste a erb letky vojenskej rozviedky Ukrajiny. Práve spravodajská služba GRU sa totiž stala jeho používateľom. Slúži pri operáciách špeciálnych jednotiek.

Vzhľadom na sumu, ktorú chcú Česi vyzbierať, pôjde aj v prípade Čestmíra o podobný starší Black Hawk z druhej ruky. Nové stroje sú totiž podstatne drahšie. Ozbrojené sily SR používajú najnovšiu verziu UH-60M, ktorá sa od starších Black Hawkov líši výkonnejšími motormi a rotorom so širšími listami. Má tiež digitálny kokpit s displejmi, kým staršie verzie majú prístroje na palubnej doske s klasickými ciferníkmi s ručičkami.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľníky #vojenská pomoc #Black Hawk #vojna na Ukrajine #Darček pre Putina