Erdogan označil Izrael za teroristický štát. Je podľa neho evidentné, že vlastí jadrové zbrane

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v parlamente označil Izrael za teroristický štát, ktorý porušuje medzinárodné právo. Dianie v Gaze považuje za genocídu, píše agentúra Reuters.

15.11.2023 11:46 , aktualizované: 11:57
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
debata (29)

Izraelská armáda v Gaze bojuje s islamistickým hnutím Hamas, o ktorom Erdogan opäť povedal, že je „politickou stranou, ktorá v Palestíne vyhrala voľby“. Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi turecký prezident odkázal, že jeho čas na čele vlády sa naplnil, a vyzval ho, aby potvrdil, či Izrael disponuje jadrovými bombami. Potom povedal, že je „evidentné“, že Izrael jadrové zbrane má.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.

Video

Hamas za teroristickú organizáciu považuje Európska únia, Spojené štáty či Británia. Hnutie sa v Pásme Gazy umiestnilo prvé vo voľbách v roku 2006, rok po skončení 38 rokov trvajúcej izraelskej okupácie oblasti. Tvrdenie tureckého prezidenta je kontroverzné, pretože odvtedy sa v Pásme Gazy žiadne voľby nekonali a mimovládne organizácie opisujú vládu Hamasu ako autoritársku.

Situácia v nemocnici Šifá po útokoch Izraela

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ošetrovaní v nemocnici...
Zranené palestínske dievča leží na podlahe v...
+21VAROVANIE (drastický obsah): Muž prekračuje...

„Turecko bude na medzinárodnej scéne pracovať na tom, aby boli izraelskí osadníci považovaní za teroristov,“ povedal Erdogan. Odkazoval tak na Izraelčanov žijúcich na okupovaných územiach, predovšetkým na Západnom brehu Jordánu.

„Nárast násilností radikálnych židovských osadníkov proti Palestínčanom“ na Západnom brehu odsúdili vo svojom vyhlásení minulý týždeň aj ministri zahraničia skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7.

Erdogan na konci minulého týždňa podpísal spoločné vyhlásenie summitu Ligy arabských štátov a Organizácie islamskej spolupráce, ktoré odsúdilo „izraelskú agresiu v Gaze“, vyzvalo na ukončenie bojov a rokovania izraelskej armády v Pásme Gazy označilo za vojnové zločiny.

Necelých šesť týždňov po krvavom útoku ozbrojencov z Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo najmenej 1 200 civilistov, sú arabské krajiny tými, ktorí na medzinárodnej scéne najhlasnejšie volajú po uzavretí prímeria v Pásme Gazy a odsudzujú odvetné izraelské operácie. Tie stáli podľa palestínskych úradov životy 11 240 ľudí, vrátane 4 630 detí.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Izrael #Recep Tayyip Erdogan