Prezidenti USA a Číny obnovia komunikáciu armád. Po stretnutí nazval Biden Si Ťin-pchinga diktátorom

Americký prezident Joe Biden krátko po spoločnom rokovaní v Kalifornii nazval čínsku hlavu štátu Si Ťin-pchinga diktátorom. Informovala o tom agentúra Reuters a stanica CNN. Peking to označil za extrémne chybné tvrdenie a nezodpovednú politickú manipuláciu. Keď sa šéf Bieleho domu podobne vyjadril v júni, Čína výrok označila za narušenie jej dôstojnosti a za provokáciu.

16.11.2023 05:45 , aktualizované: 09:20
Joe Biden, Si Ťin-pching Foto: ,
Prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching sa v stredu 15. novembra 2023 prechádzajú v záhradách Filoli Estate v Woodside v Kalifornii.
debata (8)

Biden po štvorhodinovom rokovaní so Siom neďaleko San Franciska usporiadal samostatnú tlačovú konferenciu, v závere ktorej dostal otázku, či stále zastáva názor, že súčasný čínsky prezident je diktátor, opísal Reuters.

„Pozrite sa, on ním je. Je diktátorom v tom zmysle, že je to človek riadiaci krajinu, ktorá je komunistickým štátom, ktorý je založený na úplne inej forme vlády ako tá naša,“ odvetil Biden.

„Takéto výroky sú extrémne chybné a predstavujú nezodpovednú politickú manipuláciu. Čína proti tomu rezolútne protestuje,“ vyhlásila v reakcii hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning. „Vždy sa nájdu ľudia so zlými úmyslami, ktorí sa snažia vraziť klin medzi čínsko-americké vzťahy. To sa im ale nepodarí,“ dodala hovorkyňa.

Biden čínskeho prezidenta tak označil už v júni, keď hovoril o februárovom prelete čínskeho špionážneho balóna nad Spojenými štátmi, ktorý nakoniec americké stíhačky zostrelili. Dôvodom, prečo sa podľa neho vtedy Si rozčúlil, keď bol balón plný špionážneho vybavenia zostrelený, bolo to, že nevedel, kde sa presne nachádza. „To je pre diktátorov veľká hanba. Keď nevedia, čo sa stalo,“ podotkol. Peking na jeho slová reagoval pobúrene.

Vtedajšia roztržka však obom stranám nezabránila v rozhovoroch zameraných na zlepšenie napätých vzťahov, ktoré vyvrcholili stredajším rokovaním medzi štátnikmi, poznamenal Reuters. Biden pritom krátko po kalifornskom summite označil rokovania za jedny z najkonštruk­tívnejších a najproduktívnej­ších, ktoré spolu prezidenti viedli.

Sila Číny rastie. Spustila na vodu tretiu lietadlovú loď
Video

Čínsky parlament tento rok v marci zvolil na čelo krajiny Si Ťin-pchinga už tretíkrát a podľa Reuters je tento muž po desaťročia upevňovania svojej moci považovaný za najmocnejšieho čínskeho vodcu od čias Mao Ce-tunga.

Čína a Spojené štáty sa dohodli na obnovení komunikácie medzi svojimi armádami. Po rokovaní v Kalifornii so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom to oznámil americký prezident Joe Biden a informovali o tom tiež čínske štátne médiá s odvolaním sa na čínsku hlavu štátu. Si podľa médií povedal šéfovi Bieleho domu, že najväčší a najviac nebezpečný problém vo vzťahoch medzi USA a Čínou je Taiwan. Biden podľa stanice BBC na tlačovej konferencii uviedol, že pri rokovaní „zdôraznil dôležitosť mieru a stability v Taiwanskom prielive“.

Podľa vyjadrenia Bidena na platforme X štátnici v rokovaniach urobili pokrok. „Vážim si dnešný rozhovor s prezidentom Siom, pretože si myslím, že je prvoradé, aby sme si jasne rozumeli,“ napísal Biden na sociálnej sieti. „Existujú kritické globálne výzvy, ktoré si vyžadujú naše spoločné vedenie. A dnes sme urobili skutočný pokrok,“ uviedol šéf Bieleho domu. Vo svojom ďalšom príspevku rokovania označil ako jedny z najkonštruk­tívnejších a najproduktívnej­ších, ktoré spolu štátnici viedli.

Si podľa čínskych médií uviedol, že obe strany súhlasia s vytvorením čínsko-americkej protidrogovej pracovnej skupiny. Agentúra AP píše s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa, že štátnici dosiahli dohodu s cieľom obmedziť výrobu fentanylu. Biden neskôr túto dohodu označil ako jeden z hlavných úspechov rokovaní medzi prezidentmi. Mnoho chemikálií používaných na výrobu tejto syntetickej látky sa dostáva z Číny ku kartelom, ktoré dodávajú silné narkotikum do USA, poznamenala agentúra. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odhaduje, že v rokoch 2021 a 2022 droga zabila desaťtisíce ľudí.

Biden, Si ťin-pching Čítajte viac Ktorá veľmoc bude dominovať? USA a Čína si hovoria, čo ich trápi

Agentúra Nová Čína podľa CNN tiež informovala o tom, že sa vrcholní predstavitelia oboch krajín dohodli na medzivládnom dialógu o umelej inteligencii. Súhlasili tiež okrem iného so zvýšením počtu letov a medzinárodných študentských výmen medzi krajinami či na rozšírení výmien v oblasti vzdelávania a podnikania, upozornila stanica BBC. S ohľadom na oznámenie o obnovení komunikácie medzi armádami poznamenala, že tento dialóg prerušila Čína po vlaňajšej návšteve vtedajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Peking si Taiwan nárokuje ako jednu zo svojich provincií, hoci po desaťročia funguje ako nezávislá demokracia. Si tiež podľa nemenovaného amerického činiteľa, na ktorého sa odvolávajú niektoré médiá, počas rokovaní s Bidenom označil Taiwan za najväčší a potenciálne najviac nebezpečný problém vo vzťahoch krajín. Čínsky prezident podľa tohto zdroja vyhlásil, že Peking uprednostňuje mierové znovuzjednotenie s ostrovom, ale hovoril vraj tiež o podmienkach, za ktorých by mohla byť použitá sila. Snažil sa naznačiť, že sa Čína nechystá na masívnu inváziu na Taiwan, ale to nič nemení na prístupe USA, povedal činiteľ.

Americký prezident po rokovaní okrem iného oznámil, že svoj čínsky náprotivok ubezpečil o tom, že USA naďalej uznávajú politiku jednej Číny.

Čínska invázia? Taiwan si precvičil obranu
Video

Medzi ďalšími diskutovanými témami bola podľa BBC situácia na Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, alebo situácia na Blízkom východe, kde pokračujú v palestínskom Pásme Gazy boje medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamas.

Si Ťin-pching: Čína nebude začínať vojnu s nijakou krajinou

Čínsky minister zahraničia Wang I summit podľa agentúry Reuters zhodnotil ako „veľmi dobrý“, komplexný a hlboký. Má podľa neho strategický význam a stane sa míľnikom v histórii čínsko-amerických vzťahov. Prezidenti si vymenili názory na otázky v atmosfére vzájomného rešpektu, povedal Wang novinárom v San Francisku po rokovaní.

Si neskôr na večeri s americkými manažérmi povedal, že Čína je pripravená byť partnerom a priateľom Spojených štátov, pričom podľa neho existuje veľký priestor pre bilaterálnu spoluprácu.

Čínsky prezident tiež uviedol, že Čína nebude začínať ozbrojený konflikt so žiadnou krajinou. „Čína nehľadá sféry vplyvu a nebude viesť studenú ani horúcu vojnu so žiadnou krajinou,“ povedal Si v americkom San Franciscu. Dodal, že Peking profituje zo svetového poriadku, v ktorom dominujú Spojené štáty.

Biden privítal čínskeho prezidenta v kalifornskom historickom sídle, kde spolu štátnici a delegácie oboch krajín rokovali, nasledoval pracovný obed a krátka prechádzka, opísala agentúra AFP. Rokovania podľa Reuters trvali vyše štyri hodiny.

Kalifornské stretnutie lídrov dvoch najväčších svetových ekonomík sa konalo na okraji summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) a rok po ich poslednom rokovaní v Indonézii. Štátnici sa stretli v čase niekoľkých svetových kríz. Na začiatok rokovaní zazneli slová o americkej a čínskej zodpovednosti pred zvyškom sveta a potrebe vyvarovať sa konfliktu.

Čína, 20. zjazd Komunistickej strany
Čína, 20. zjazd Komunistickej strany. Hostesky...
+7Čína, 20. zjazd Komunistickej strany. Delegáti...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Si Ťin-pching