V Rusku chcú vo veľkom vyrábať párky z lariev múch. Poslanci sa usilujú naučiť občanov novým zvykom

Ruská vláda sa rozhodla „posilniť zásobovanie potravinami v krajine“ zahrnutím párkov vyrobených z lariev múch do ruskej stravy.

16.11.2023 12:19
hmyz, hmyz v potravinách, Tenebrio molitor,... Foto:
Múčne červy, resp. larvy Múčiara obyčajného, po česky larvy potemníka múčneho, po latinsky Tenebrio molitor. Sú prvým druhom hmyzu posudzovaným a schváleným ako potravina nového typu. V akej forme sa môžu používať?
debata (23)

Konštatuje to portál emeat.ru, ktorý pripomína, že pred viac ako rokom podpredseda ruskej vlády Denis Manturov navrhol „pracovať s mentalitou Rusov“ s cieľom naučiť ich jesť larvy múch. „Teraz sa už táto iniciatíva realizuje. V októbri ju zabezpečila osobitná vyhláška o novom postupe chovu múch, ktorú podpísal premiér Michail Mišustin," píše portál.

leonor Čítajte aj Najlepšou šéfkuchárkou sveta sa stala táto Kolumbijčanka! Pozrite si jej výtvory, do jedál pridáva larvy aj koku

Vedúci oddelenia ruského Federálneho výskumného strediska pre chov zvierat profesor Roman Nekrasov vysvetlil, že „prijatie uznesenia vlády bolo dlho očakávané a žiadané a umožní oficiálne zaviesť výrobu a spracovanie výrobkov z lariev mušiek. To otvára možnosť vyrábať rôzne hmyzie produkty vo veľkom meradle, čo posilní zásobovanie krajiny potravinami.“ Hmyz sa podľa neho stáva akýmsi minidobytkom, ktorý sa dá chovať pre ľudskú výživu.

rusi Čítajte viac Sušené ovocie, cukor, šunky, syry. Rusi zobrali turecký hotel útokom. To máme na cestu, bránia sa

Konzumácia hmyzu nie je taká nezvyčajná, ako sa na prvý pohľad zdá, konštatuje emeat.ru. Dodáva pritom, že neustále sa ním živia dve miliardy ľudí a zásoby hmyzu sú prakticky nevyčerpateľné.

Venhel, pr, nepouzivat Čítajte aj Hmyz ako chutné jedlo či dobrý biznis? Potravinári hovoria, čo treba o tom vedieť
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #gastronómia #konzumácia #hmyz v potravinách