Lídra umelej inteligencie nečakane odvolali z čela OpenAI. Altmana o pár dní zamestnal Microsoft

Technologický gigant Microsoft v pondelok oznámil, že zamestnal bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti OpenAI Sama Altmana, kde ho v piatok nečakane odvolali.

20.11.2023 14:10
Sam Altman Foto: ,
bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za generatívnym modelom umelej inteligencie ChatGPT, Sam Altman.
debata

Predseda a výkonný riaditeľ Microsoftu Satya Nadella na platforme X uviedol, že sú zaviazaní partnerstvu s OpenAI, ktorého chatbot ChatGPT spustil pobláznenie generatívnou umelou inteligenciou (AI). Tiež sa podľa svojich slov teší na to, ako sa zoznámi s novým dočasným generálnym riaditeľom OpenAI Emmettom Shearom a zvyšným riadiacim tímom.

Microsoft do niekdajšieho startupu OpenAI investoval miliardy dolárov a pomohol poskytnúť výpočtové kapacity na prevádzku jeho systémov AI. Teraz privádza dvoch spoluzakladateľov OpenAI priamo do svojho výskumného tímu umelej inteligencie. ​„Sme nesmierne nadšení, že sa môžeme podeliť o správu, že Sam Altman a Greg Brockman sa spolu s kolegami pripoja k Microsoftu, aby viedli nový pokročilý výskumný tím AI,“ vyjadril sa Nadella.

chatGPT, umelá inteligencia, mobil Čítajte viac Skladá básne, zvláda testy, ChatGPT už aj zbierať údaje priamo z internetu v reálnom čase

Altman na X reagoval so slovami „misia pokračuje“. Spoluzakladateľ a niekdajší prezident OpenAI Brockman zase napísal, že vybudujú „niečo nové a bude to úžasné“.

Microsoft podnikol dané kroky po víkendovej dráme a špekuláciách o tom, ako sa bude vyvíjať vedenie v OpenAI. Po odvolaní Altmana, po ktorom skončil aj Brockman, bola dočasnou šéfkou spoločnosti technická riaditeľka Mira Muratiová. Nie je jasné, čo sa stalo medzi piatkovým oznámením, že Muratiová bude dočasnou riaditeľkou a najatím Sheara, ktorý je spoluzakladateľom platformy Twitch obľúbenej medzi hráčmi videohier.

OpenAI za dôvod svojho piatkového kroku označila kontrolu, ktorá zistila, že Altman nebol „dôsledne úprimný vo svojej komunikácii“ s predstavenstvom a to stratilo dôveru v jeho schopnosť viesť spoločnosť.

Medzičasom Shear oznámil, že otvorí nezávislé vyšetrovanie odvolania Altmana a bude pracovať na reforme manažmentu spoločnosti.

Bard, umelá inteligencia, Google Čítajte viac Google naučil umelú inteligenciu po slovensky. Na Slovensku spustil Barda
debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #OpenAI #ChatGPT