Česká armáda sa pripravuje na jadrovú vojnu. Nemožno spoliehať sa na večný mier, vyhlásil Řehka

Náčelník generálneho štábu Řehka na veliteľskom zhromaždení českej armády, kde bol prítomný aj prezident Petr Pavel skonštatoval, že armáda sa pripravuje na čierny scenár, ktorým je jadrová vojna. Členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) pritom označil za nespornú výhodu Česka. Tiež upozornil, že nemožno spoliehať na večný mier.

21.11.2023 15:20
ČR, SR, NATO Foto: ,
Slávnostný nástup českých vojakov, ktorí sa vrátili zo zahraničnej misie na Slovensku na Národnom pamätníku Vítkov (Praha, 17. februára 2023). Česi v nej velia mnohonárodnému bojovému zoskupeniu, ktoré na Slovensku vzniklo v rámci posilnenia obrany východného krídla NATO z dôvodu ruskej agresie na Ukrajine
debata (111)

„Keby došlo ku konfliktu medzi Ruskom a Alianciou, opakujem keby, boli by sme aktívnym účastníkom od prvej sekundy. Dotklo by sa to armády, našej infraštruktúry, ale aj občanov,“ povedal Řehka.

Český vojak: Nemôžem prezradiť, čo na Lešti cvičíme, ale NATO vždy nájde riešenie
Video
Výcvik mnohonárodnej bojovej skupiny na Lešti. / Zdroj: TV Pravda/Ľuboš Pilc

„Eskalačný potenciál vo svete rastie. Je mojou povinnosťou hovoriť fakty, aj keď sú nepríjemné, a budem to robiť ďalej. Konflikty, strategické šoky a prekvapenia sa opakujú so železnou pravidelnosťou. Nedá sa spoliehať na večný mier,“ vyhlásil na veliteľskom zhromaždení Řehka, podľa portálu Novinky.cz.

Britský tank v boji na Ukrajine. Čo dokáže vo vojne Challenger II?
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ďalšia významná hrozba pre NATO je podľa neho medzinárodný terorizmus. Pripomenul tiež narastajúce napätie v indicko-tichomorskom regióne, kde sa podľa neho „Čína snaží meniť svetový poriadok“, v Afrike a na západnom Balkáne, pričom upozornil na dôsledky tohto napätia na bezpečnosť v Európe.

NATO Čítajte aj Rastie atómové napätie? NATO spustilo jadrové manévre, Rusko možno pripravuje test

Do konca tohto roka má byť hotová koncepcia českej armády na nasledujúcich viac než desať rokov. „Celá armáda prejde na západnú techniku a bude sa digitalizovať a prepájať,“ uviedol.

rusko, cvičenie, raketa, jadrový test, balistická Čítajte aj Ruská armáda usporiadala cvičenie simulujúce odvetný jadrový útok. Dohliadal naň Putin

Česká republika by mala byť schopná brániť sa aj proti balistickým raketám. Pozemnú protivzdušnú obranu zároveň doplní nákupom stíhačiek F-35, pripomenul náčelník generálneho štábu.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #NATO #Petr Pavel #jadrová vojna #vojna na Ukrajine #Severoatlantická aliancia