Prívalové dažde si v Somálsku vyžiadali desiatky životov, z domovov vyhnali 700-tisíc ľudí

Najmenej 50 životov si už v Somálsku vyžiadali silné prívalové dažde, ktoré zároveň vyhnali z domovov takmer 700 000 ľudí. V pondelok to oznámil somálsky úrad pre zvládanie katastrof, ktorý zároveň varoval, že pokračujúce dažde by mohli spôsobiť ďalšie ničivé záplavy, píše agentúra AFP.

21.11.2023 14:05
somálsko, povodne Foto: ,
Prívalové dažde v somálskej metropole Mogadišo 20.11.2023.
debata

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v sobotu uviedol, že počet ľudí vysídlených v dôsledku prívalových dažďov a záplav sa vo východoafrickom Somálsku „takmer zdvojnásobil“ v priebehu jedného týždňa. Prírodná katastrofa postihla už približne 1,7 milióna miestnych obyvateľov.

„Okrem toho boli vo viacerých oblastiach (Somálska) poškodené cesty, mosty a letiskové dráhy, čo ovplyvnilo pohyb ľudí a zásobovanie a viedlo k zvýšeniu cien základných komodít,“ vysvetlil OCHA.

Keňu, Somálsko a Etiópiu od začiatku novembra sužujú neutíchajúce lejaky súvisiace s klimatickým javom El Niňo. Africký roh zároveň patrí medzi regióny najviac ohrozené klimatickou krízou. Čoraz častejšie a intenzívnejšie sa v ňom objavujú extrémne výkyvy počasia. Vlani ho napríklad zasiahlo katastrofálne sucho.

V dôsledku záplav a vysídlenia sú teraz v regióne státisíce ľudí bez riadneho prístupu k potravinám, vode či zdravotnej starostlivosti. „S tým sa spája reálne riziko chorôb prenášaných vodou vrátane cholery a osýpok,“ uviedol Xavier Joubert, riaditeľ organizácie Save the Children v Etiópii.

Humanitárne skupiny varujú, že situácia v oblasti Afrického rohu sa bude ešte zhoršovať. Očakáva sa, že jav El Niňo bude pretrvávať najmenej do apríla 2024.

Záplavy v krajinách Afrického rohu spôsobené El Niňom si od októbra 1997 do januára 1998 vyžiadali vyše 6000 obetí. Najmenej 1800 ľudí vtedy zahynulo v Somálsku, kde sa vyliala rieka Džuba.

Koncom roka 2019 počas dvoch mesiacov neutíchajúcich dažďov zahynulo vo východnej Afrike 265 ľudí a desaťtisíce boli nútené opustiť svoje domovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Somálsko #El Niño