Ruské strely Kalibr z mora už na Ukrajinu nelietajú. Je za tým jednoduchý dôvod

V posledných dňoch sa stupňujú útoky dronov Šáhid-136 na ukrajinské mestá. Rakety sa však zatiaľ nezapájajú. Podľa zahraničných pozorovateľov si ich Rusko šetrí na masové údery na civilnú energetickú infraštruktúru po tom, čo teploty klesnú trvalo pod bod mrazu. V prípade striel Kalibr je tu však aj iný dôvod.

22.11.2023 05:55
ruska korveta triedy Bujan-M vypusta strelu Kalibr Foto:
Ruská korveta triedy Bujan-M vypúšťa strelu Kalibr.
debata (83)

Kalibr je ruská námorná strela s plochou dráhou letu určená na útoky z lodí proti pozemným cieľom. Jej presný dolet nie je známy, odhady sa pohybujú od 1500 do 2500 km. Nesie hlavicu s hmotnosťou do 500 kg. Čiernomorská flotila mala k dispozícii 12 plavidiel, ktoré boli schopné ich vypúšťať. Potopená vlajková loď, krížnik Moskva, tieto strely neniesol.

Ako ukrajinský morský kamikadze dron prenikol cez ruskú obranu
Video

Z piatich fregát, ktoré má ruská Čiernomorská flotila, môžu strely Kalibr vypúšťať tri lode triedy Admiral Grigorovič. Každá z nich nesie osem odpaľovacích zariadení. Staršie fregaty triedy Krivak Kalibre nenesú. Vypúšťať tieto strely môžu aj ponorky vylepšenej triedy Kilo. V Čiernom mori sa nachádzali štyri. Jednu z nich, ponorku Rostov na Done, v septembri zasiahli v doku v prístave Sevastopoľ dve ukrajinské strely Storm Shadow. Utrpela pri tom také rozsiahle škody, že sa jej návrat do služby neočakáva.

Čiernomorská flotila mala aj deväť korviet. Dve z nich sú dlhodobo mimo služby, zo zostávajúcich siedmich mohlo Kalibre vypúšťať päť plavidiel triedy Bujan-M a Karakurt. Korveta Askold z druhej menovanej triedy bola tento mesiac zasiahnutá strelami Storm Shadow v prístave Kerč a utrpela škody na úrovni totálnej straty.

Ukrajinský námorný dron zaútočil na ruský tanker
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ruskej Čiernomorskej flotile tak stále zostalo sedem hladinových lodí a tri ponorky, z ktorých by mohli Kalibre vypúšťať – ale nedeje sa to. Podľa predstaviteľa ukrajinského námorníctva Dmytra Pletenčuka za to môžu problémy s logistikou. Hlavnou bojovou základňou Čiernomorskej flotily bol Sevastopoľ na Kryme. Z neho však po sérii úspešných ukrajinských útokov stiahli veľké lode viac na východ.

A v tom je ten problém. Prístav Novorossijsk nemá dostatočné vybavenie na skladovanie a údržbu striel Kalibr a ich nakladanie do odpaľovacích šácht vojnových lodí. Všetka táto infraštruktúra bola sústredená v Sevastopole. „Pokiaľ tento problém nevyriešia, nemôžu útočiť z mora. Alebo sa presunúť do Seavastopoľa, aby naložili strely. A to je pre nich nebezpečné,“ citoval Pletenčuka bieloruský exilový kanál Nexta.

Septembrový útok na štáb Čiernomorskej flotily v Sevastopole práve v čase, keď sa v ňom zišli na poradu vysokí dôstojníci, ukazuje, že ukrajinská rozviedka má veľmi dobré informácie. Možnosť zaútočiť na loď, ktorá by si práve nehybne v prístave nakladala na palubu muníciu, by bola pre Ukrajincov veľmi lákavá.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #Sevastopoľ #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine #strely s plochou dráhou letu