Satanistický kanibal dostal Putinovu milosť. Krvilačné vraždy si vykúpil službou na fronte

Ruské úrady za účasť v bojoch na Ukrajine oslobodili muža odsúdeného za štvornásobnú rituálnu vraždu. Informoval o tom ruskojazyčný server BBC, podľa ktorého odsúdený patril k satanistickej sekte a za svoje činy si vyslúžil 20-ročný trest väzenia. Z frontu sa vrátil omilostený začiatkom tohto mesiaca.

22.11.2023 14:07 , aktualizované: 15:51
debata (28)

Tridsaťtriročný Nikolaj Ogolobjak zo západoruského mesta Jaroslavľ spolu s ďalšími členmi sekty najprv zabíjal psov a mačky. V roku 2008 potom zabili a rozštvrtili štyria mladiství – tri dievčatá a jedného mladíka. Niektoré z ich orgánov uvarili a zjedli, podľa vtedajšieho vyšetrovania išlo o rituálne vraždy.

Blinken: Mocná ruská armáda? Je iba druhá najsilnejšia na Ukrajine
Video
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v prejave v Helsinkách povedal, že len za posledných šesť mesiacov vojny zaznamenalo Rusko 100-tisíc obetí. / Zdroj: Ministerstvo zahraničia USA

Väčšina obžalovaných bola vtedy mladších ako 18 rokov, dostala preto tresty do desať rokov odňatia slobody. Ogolobjak, ktorý bol dospelý, bol v roku 2010 odsúdený na 20 rokov za mrežami. Keby sa nezúčastnil bojov, vo väzení by bol až do roku 2030.

Rusko do svojej vojny na Ukrajine verbuje trestancov, ktorí podľa médií po odslúžení určitej doby na bojisku dostanú milosť od ruského prezidenta Vladimira Putina. Túto prax využívala aj ruská žoldnierska Vagnerova skupina, ktorej niekdajší vodca Jevgenij Prigožin sľuboval, že po pol roku služby dostanú od hlavy štátu milosť.

vagnerovci, vojna na Ukrajine Čítajte aj Putinove milosti v praxi: Žoldnier po návrate z Ukrajiny zabil šesť ľudí, ďalší znásilnil deti

Ogolobjak slúžil na fronte rovnako šesť mesiacov, povedal serveru 76.ru jeho otec. „Slúžil tam pol roka v jednotke Štorm-Z. Po zranení je invalid. Chodí, ale zranenia boli vážne,“ uviedol otec s odvolaním sa na jednotky, ktoré sa skladajú z ľudí regrutovaných v ruských väzniciach.

viera-Aliona-Popova Čítajte aj Umučil jej dcéru. Putin ho za účasť vo vojne omilostil, zistila zúfalá matka. Vykúpil sa krvou, vysvetlil Kremeľ

Kremeľ odmieta dohady o revízii udeľovania milostí

Podmienky omilostenia účastníkov vojny na Ukrajine, ktorí boli v minulosti odsúdení za obzvlášť závažné zločiny, sa nezmenili. Uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na medializované správy o omilostení „satanistické­ho“ vraha.

vagnerovci Čítajte aj Rusi si budú musieť vážiť vrahov, ak bojujú proti Ukrajine

Oľga Romanovová, ktorá vedie nezávislé združenie za práva väznených v Rusku, predpokladá, že v Rusku do bojov na Ukrajine pravdepodobne naverbovali okolo 100-tisíc odsúdených. Po tom, ako tieto osoby na Ukrajine odslúžia dohodnutú dobu, dostanú od ruského prezidenta Vladimira Putina milosť. Túto prax na nábor nových príslušníkov využívala aj ruská žoldnierska Vagnerova skupina.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Moskva využíva odsúdencov, aby nahradili vojakov padlých alebo zranených v boji.

rostov na done, prigožin, vagner Čítajte aj Potrebujeme váš kriminálny talent, uprednostňujeme viacnásobných vrahov, vravel Prigožin pri verbovaní vo väzniciach

„V tejto fáze (vojny) ruská armáda urobila z väzňov hlavný zdroj dopĺňania strát na bojisku,“ uviedol Zelenskyj na stredajšom brífingu.

Táto prax je pritom kontroverzná: ruské médiá informovali o niekoľkých prípadoch omilostených väzňov, ktorí sa po odchode z armády dopustili závažných trestných činov vrátane vrážd.

Kremeľ začiatkom tohto mesiaca priznal nasadzovanie väzňov na Ukrajine, ale uviedol, že odsúdení môžu „odčiniť svoj zločin krvou na bojisku“.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #ruská armáda #vojna na Ukrajine