Politické zemetrasenie: Voľby v Holandsku vyhrala Wildersova krajne pravicová strana

V holandských predčasných parlamentných voľbách podľa prvých odhadov jasne vedie krajne pravicová populistická Strana slobody Geerta Wildersa. Toto politické zemetrasenie bude cítiť ďaleko za hranicami krajiny, napísala tlačová agentúra AFP.

22.11.2023 21:18 , aktualizované: 23.11.2023 05:59
Geert Wilders / Strana slobody / Foto: ,
Líder Strany slobody Geert Wilders
debata (142)

Aj čiastkové výsledky stredajších parlamentných volieb v Holandsku potvrdili výrazné víťazstvo krajne pravicovej a protiislamskej strany Geerta Wildersa. Medzi prvými mu gratuloval k víťazstvu maďarský premiér Viktor Orbán, informovala v noci na štvrtok agentúra AFP.

Napriek volebnému triumfu nie je podľa AFP vôbec jasné, ako by Wilders mohol vytvoriť dostatočne širokú koalíciu potrebnú na zostavenie stabilnej vlády. Lídri trojice ďalších hlavných strán totiž pred voľbami vylúčili svoju účasť v koalícií, ktorú by viedla Wildersova strana pre slobodu (PVV).

Holandský kráľ navštívil Slovensko. Stretla sa s ním aj Pravda

Video

Priebežné čiastkové výsledky zverejňované na internete v noci na štvrtok potvrdzovali výrazný náskok PVV pred ďalšími stranami. Po zrátaní takmer 68 percent hlasov mala PVV 36 kresiel v 150-člennom parlamente, teda zhruba o 10 mandátov viac než jej hlavní súperi.

Stredoľavicový blok – Aliancia sociálnodemokra­tickej Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL) pod vedením bývalého komisára EÚ Fransa Timmermansa – získal podľa čiastkových výsledkov 25 kresiel. Vládnuca stredopravicová Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) dosluhujúceho premiéra Marka Rutteho by mala mať v novom parlamente 24 poslancov.

Konečné oficiálne výsledky sa očakávajú v priebehu štvrtka.

„Apelujem na strany… Teraz sa budeme musieť snažiť vzájomne dohodnúť. PVV už viac nemožno ignorovať,“ povedal v stredu večer po zverejnení exit pollov svojim jasajúcim stúpencom Wilders, niektorými pozorovateľmi prirovnávaný k bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. '

Analytici varujú, že snahy o zostavenie akejkoľvek vlády budú vzhľadom na črtajúce sa rozloženie politických síl náročné a potrvajú dlho. Podľa niektorých by výsledky volieb v Holandsku, ktoré je piatou najväčšou ekonomikou EÚ, mohli vyvolať aj patovú situáciu.

Wildersovi napriek tomu ešte v stredu večer zablahoželal k víťazstvu Viktor Orbán, ktorý s týmto holandským politikom zdieľa podobne tvrdé postoje k migrácii či inštitúciám EÚ, píše AFP.

„Zavial k nám vietor prinášajúci zmenu,“ komentoval Orbán na sociálnej sieti X výsledky volieb do poslaneckej snemovne holandského parlamentu.

Volebné miestnosti sa zatvorili o 21.00 h SEČ. O priazeň voličov sa uchádzalo celkovo 26 politických strán. Predvolebná kampaň sa sústredila na tri témy: prisťahovalectvo, životná úroveň a zmena klímy.

Referendum o vystúpení z EÚ, žiadni migranti

Keď sa na obrovskej obrazovke vo volebnom štábe Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu v Haagu objavili prvé volebné odhady, ktoré zverejnila televízna stanica NOS, zavládlo v sále prekvapenie – hlavne vzhľadom na to, že Wildersova strana takmer zdvojnásobila počet súčasných mandátov. Ak sčítanie hlasov víťazstvo Wildersa potvrdí, mohol by sa stať budúcim premiérom a viesť koaličné rozhovory.

Podľa mnohých expertov by známy odporca islamu Wilders v úlohe šéfa vlády otriasol európskou politikou. Vo svojom programe vyzýva napríklad na usporiadanie referenda o vystúpení z Európskej únie alebo na absolútne zastavenie prijímania žiadateľov o azyl v krajine.

V poslednej debate, ktorá sa odohrala v utorok v noci, však Wilders zmiernil svoju protiislamskú rétoriku a vyhlásil, že „by chcel byť premiérom všetkých Holanďanov, bez ohľadu na ich náboženstvo či pôvod“.

Patová situácia?

„Chcem pre obyvateľov Holandska len to najlepšie,“ povedal, keď v stredu vhodil svoj hlas do hlasovacej urny na radnici v Haagu, obklopený dvoma bodyguardmi. Tí majú na starosti sledovať každý jeho krok vzhľadom na množstvo vyhrážok smrťou, ktorým čelí.

Líder Strany slobody Geert Wilders (uprostred)... Foto: SITA/AP, Mike Corder
Geert Wilders Líder Strany slobody Geert Wilders (uprostred) v sprievode svojich dvoch bodyguardov odovzdáva svoj hlas v predčasných holandských parlamentných voľbách v Haagu 22. novembra 2023

Hoci Wildersova straba triumfovala v exit polloch, nie je jasné, či dokáže získať podporu pre dostatočne širokú koalíciu pre vytvorenie fungujúcej vlády.

Všetci lídri troch ďalších hlavných strán vyhlásili, že nepôjdu do koalície vedenej Stranou slobody. Experti vravia, že táto situácia bude viesť k „ústavnej patovej situácii“ v piatej najväčšej ekonomike EÚ.

Na získanie väčšiny je potrebných 76 kresiel v 150-člennom parlamente. Posledná vláda Marka Rutteho v roku 2021 vznikala dlhých deväť mesiacov.

Wilders Čítajte viac Holandský populista Wilders: Orbán je hrdina, stretnutie s ním bolo skvelé
142 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Geert Wilders