Putin pomohol KĽDR s raketou, vojenská dohoda s Južnou Kóreou prestala platiť

Severná Kórea úplne pozastavila dohodu, ktorú pred piatimi rokmi uzavrela so Soulom. Cieľom zmluvy bolo znížiť napätie, ktoré panovalo na Kórejskom polostrove. To však v poslednom období opäť eskaluje.

23.11.2023 15:00
kľdr, severná kórea, špionážny satelit, raketa Foto: ,
Severná Kórea vypustila vojenský špionážny satelit Mallikjong-1 na obežnú dráhu 21. novembra 2023.
debata (3)

Všetko sa začalo v utorok, keď Pchjongjang vyhlásil, že úspešne vypustil špionážny satelit. Južná Kórea v reakcii na to uviedla, že čiastočne pozastaví platnosť vojenskej dohody a obnoví prieskumné lety pozdĺž hranice. KĽDR na to reagovala vyhlásením, že pakt prestane dodržiavať úplne a vyšle na hranice silnejšie jednotky.

Ruský minister obrany Šojgu po boku Kim Čong-una na prehliadke zbraní v KĽDR
Video

„Odteraz už naša armáda nebude nikdy viazaná vojenskou dohodou Severu a Juhu,“ uviedol Pchjongjang vo vyhlásení. Ďalej sa v ňom píše, že budú zrušené „všetky opatrenia, ktorých cieľom bolo zabrániť vojenskému konfliktu vo všetkých sférach, vrátane pozemných, námorných i vzdušných“. V pohraničnej oblasti budú nasadené „silnejšie vojenské jednotky a nové typy vojenského vybavenia“.

Severná Kórea vypustila raketu Čchollima-1 v utorok večer. Štart označila za úspešný a satelit Mallikjong-1 podľa nej už začal dodávať snímky amerických základní v regióne. Južná Kórea potvrdila, že družica je podľa jej pozorovaní na obežnej dráhe. Štart rakety odsúdila a v stredu oznámila, že okamžite obnoví prieskumné lety pozdĺž hranice, ktoré budú monitorovať pozície severokórejských vojakov a pohyby delostrelectva.

Zo strany Soulu ide o porušenie dohody z roku 2018, ktorá zaviedla bezletovú zónu. Južná Kórea však argumentuje, že KĽDR ju aj tak v posledných dvoch rokoch porušovala. Pri skúškach balistických rakiet ich vypúšťala do mora smerom na juh a cez hranicu dokonca vyslala prieskumné drony. Preto sa analytici domnievajú, že situácia sa z vojenského hľadiska nezmení a súčasnú eskaláciu tvoria skôr politické gestá.

Satelit Mallikjong-1 sa Pchjongjangu podarilo vypustiť až na tretí pokus. Vyniesla ho raketa Čchollima-1, ktorá má tri stupne. Pri prvom pokuse v máji tohto roku zlyhal druhý stupeň rakety, ktorý predčasne zapálil svoje motory. Jej trosky spadli do mora a vylovila ich Južná Kórea. Pri druhom pokuse v auguste zas zlyhal tretí stupeň a satelit bol opäť stratený. Predpokladá sa, že s doladením rakety teraz pomohli Rusi výmenou za dodávky munície pre svoje delostrelectvo bojujúce na Ukrajine. Takúto pomoc ostatne avizoval ruský prezident Putin na septembrovom stretnutí so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom.

zväčšiť Šéf Kremľa Vladimir Putin v rozhovore so... Foto: SITA/AP, Artyom Geodakyan
North Korea Russia Šéf Kremľa Vladimir Putin v rozhovore so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom.

Raketa je odvodená z medzikontinen­tálnej balistickej strely Hwasong-15, ktorej pohonné jednotky sú kópiou sovietskych raketových motorov na tekuté palivo RD-250. Preto nemali ruskí technici problém s nimi KĽDR pomôcť. Raketa má výšku 36 m a priemer 2,4 m. Jej parametre nie sú známe, ale predpokladá sa, že dokáže vyniesť na nízku obežnú dráhu náklad do hmotnosti 300 kg. Satelit Mallikjong-1 sa momentálne pohybuje vo výške okolo 500 km a Zem obletí raz za 95 minút.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #balistické rakety #špionážna družica