V Pobaltí a Poľsku ukradli vzácne diela ruských klasikov. Stopy vedú do Ruska

Knižnice v Poľsku a Pobaltí sa stali terčom série krádeží, ktoré sa zamerali na ruskú literatúru 19. storočia. Zlodeji vzácne knižné originály v hodnote takmer dvoch miliónov eur nahrádzali kópiami a knihovníci si krádeže všimli až neskôr. Stopy vedú do Ruska, niektoré diela sa objavili na tamojších aukciách.

23.11.2023 22:30
Kaukazský väzeň / Alexander Puškin / Foto:
Zamestnanec Varšavskej univerzity ukazuje falzifikát knihy ruského spisovateľa Alexandra Puškina "Kaukazský väzeň" vydanej v origináli v roku 1822
debata (3)

Na krádeže diel ruských klasikov prišli najprv vlani v apríli v Lotyšskej národnej knižnici, z ktorej zlodeji ukradli tri knihy. Úrady z ich odcudzenia obvinili gruzínskeho občana, ktorého súd poslal na pol roka do väzenia. Jeho komplic zostal na slobode.

V ten istý mesiac sa do univerzitnej knižnice v estónskom meste Tartu vydali dvaja muži, ktorí tvrdili, že sa zaoberajú cenzúrou a vydavateľskou politikou v Rusku na začiatku 19. storočia. Požiadali pritom o nahliadnutie do takmer 200 rokov starých diel Alexandra Puškina a Nikolaja Gogola. O štyri mesiace neskôr knižnica zistila, že osem kníh nahradili presvedčivými kópiami. Cena originálov sa odhaduje na 158-tisíc eur.

V máji odhalili krádež v knižnici Vilniuskej univerzity v Litve, kde zistili, že prišli o 17 vzácnych ruských kníh v odhadovanej hodnote 440-tisíc eur. „Väčšina ukradnutých kníh bola nahradená kópiami,“ povedala hovorkyňa litovskej generálnej prokuratúry Gintaré Vitkauskaitéová-Šatkauskienéová.

Minulý mesiac zistila krádež kníh – vrátane prvých vydaní Puškinových alebo Gogoľových diel – knižnica Varšavskej univerzity. Inštitúcia doteraz odhalila, že jej zlodeji ukradli 79 diel ruských klasikov z 19. storočia, uviedla agentúra AFP, podľa ktorej pracovníci knižnice hodnotu kníh odhadujú na približne milión eur. „Zlodeji tu operovali v priemyselnom meradle,“ povedal agentúre nemenovaný pracovník univerzitnej knižnice.

Diela na aukcii v Rusku

„Je to, akoby boli ukradnuté korunovačné klenoty,“ vyhlásil Hieronim Grala, historik, bývalý diplomat, odborník na ruskú politiku a profesor na Varšavskej univerzite, ktorý knižnici pomáha zistiť rozsah škôd. Medzi kópiami, ktoré po sebe zlodeji zanechali, sú pritom nedbalé napodobeniny aj starostlivé falzifikáty, ktoré pomohla odhaliť iba nevhodná farba pečiatky alebo veľkosť štítku.

Odborníci sa pritom domnievajú, že ukradnuté diela zamierili do Ruska, pričom niektoré z nich boli predané v tamojších aukciách. Agentúra AFP videla snímky predajov v aukčnom dome Litfond, ktorý pôsobí v Moskve a Petrohrade, kde boli vidieť knihy s pečiatkami a katalógovými číslami Varšavskej univerzity.

„Aukčný dom Litfond funguje v rámci súčasných zákonov Ruskej federácie a neprijímame do predaja knihy s pečiatkami z existujúcich štátnych knižníc,“ uviedol riaditeľ aukčného domu Sergej Burmistrov.

Nauséda žiada prísne tresty

Grala sa domnieva, že celá operácia bola zorganizovaná z Ruska. „Prvé tri krádeže zasiahli krajiny, ktoré Rusi obviňujú z boja proti ruskému jazyku a kultúre,“ uviedol s tým, že zlodeji „dobre odhadli“, že predmety spojené s ruskou kultúrou sú v tomto regióne „menej strážené“.

Upozornil zároveň, že ukradnuté ruské knihy na poľskej pôde prežili dve národné povstania a dve svetové vojny. „Knihovníci Varšavskej univerzity počas vojny s nasadením života tajne vybudovali dvojitý strop a knihy schovali, aby nezmizli alebo nezhoreli. A my sme ich nedokázali ochrániť pred týmto plienením,“ dodal.

Litovský prezident Gitanas Nauséda vyzval na „prísne“ potrestanie osôb zodpovedných za krádeže vzácnych ruských kníh v knižniciach vo východnej Európe.

„Je to naozaj závažná správa a dúfam, že vinníci budú potrestaní. Tresty za takéto veci by mali byť prísne,“ povedal novinárom Nauséda, ktorý je sám zberateľom kníh.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #krádež #falzifikát #pobaltské štáty #ruská literatúra