Nepotrebujem Čaputovej prehováranie, vyhlásil Fico. Jeho víťazstvo v Česku rešpektujú, vzťahy neochladli

Tak, ako býva zvykom, prvá oficiálna návšteva novozvoleného predsedu vlády Roberta Fica (Smer) mierila do Českej republiky. Hoci sa časť politickej špičky v Česku snažila podľa medializovaných informácií stretnutiu vyhnúť, tradície a vzťahy sa udržiavať musia, tak ako sa musia rešpektovať výsledky volieb - a to aj napriek hodnotovým sporom.

24.11.2023 07:00 , aktualizované: 17:17
debata (599)
Fico o pomoci pre Ukrajinu a Fialova reakcia
Video

Pred septembrovými predčasnými voľbami rezonovalo možné víťazstvo Smeru aj v Česku. Český prezident Petr Pavel povedal, že niektoré Ficove názory „zodpovedajú viac ruskej propagande než západnému videniu sveta“. „To sú veci, ktoré by v prípade jeho zvolenia a získania dôvery do istej miery narušili vzťahy medzi nami.“ Fica Pavlove reči vytočili. Podľa neho „neprijateľne zasahoval do priebehu slovenskej volebnej kampane“.

Vzájomné nezhody mali vyústiť do toho, že prezident Pavel sa mal chcieť stretnutiu s Ficom vyhnúť. Prehovoriť ho mala až prezidentka Zuzana Čaputová. Fico túto informáciu označil za „bublinu“. „Nepotrebujem prehováranie a ani tomu neverím,“ zdôraznil.

Nakoniec sa s českým prezidentom v piatok stretol a podľa správy Hradu diskutovali o súčasnej bezpečnostnej situácii v Európe a vo svete ako i o vzájomných postojoch. „Dobré vzťahy medzi našimi krajinami sú absolútnou prioritou a predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do súčasnej spolupráce,“ uviedol prezident Pavel podľa tlačovej správy.

Krátke stretnutie malo za cieľ nastaviť novú úroveň komunikácie a potvrdiť nadštandardnú kvalitu vzťahov medzi oboma krajinami. Prezident je podľa Hradu presvedčený, že Slovensko zostane naším významným spojencom v EÚ aj v NATO a bude rozvíjať susedské ekonomické a politické väzby.

Vyjadrenie Roberta Fica
Video

Západný vietor

Vládny špeciál vyrazil z upršanej Bratislavy v piatok tesne pred siedmou hodinou ráno. Let do Prahy sa však zdržal. Dôvodom bol silný protivietor. “Pán Fico priletel troška neskôr, kvôli západnému vetru,” ozrejmil predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil. Podľa neho sa na oficiálnom stretnutí neobjavila žiadna zásadná téma, ktorá by krajiny rozdeľovala. “Vo veľa veciach sa zhodujeme,” dodal Vystrčil.

Predseda slovenskej vlády svoju návštevu začal v hornej komore českého parlamentu a stretol sa s premiérom Petrom Fialom. Na programe má aj stretnutia s prezidentom Petrom Pavlom i predsedom oboch komôr parlamentu. Očakáva ho tiež líder opozičného hnutia ANO expremiér Andrej Babiš.

Štvrtá Ficova vláda sa v Programovom vyhlásení vlády zaviazala, že ”bude venovať osobitnú pozornosť vzácnej blízkosti Slovenskej republiky a Českej republiky a nedovolí vystavenie tohto unikátneho vzťahu akémukoľvek nebezpečenstvu”.

Stretnutie premiérov - Fica a Fialu
Video

Premiéra Fica čakalo aj niekoľko pískajúcich demonštrantov s transparentmi a heslami „Fico, choď domov do Ruska“ či „Nie si vítaný“.

Fico s Vystrčilom rozoberali aj energetickú spoluprácu napríklad pri zálohovaní elektrickej energie. O naštrbených vzťahoch medzi Slovenskom a Českom vedomosť nemal a ani na stretnutí sa konflikty medzi bratskými národmi neobjavili. Vystrčil priznal, že dôvodom nenájdenia sporných tém mohol byť nedostatok času. ”V tom čase, ktorý sme mali nedošlo k tomu, teda okrem Ukrajiny, že by sme našli zásadný spor,” spresnil Vystrčil.

Český predseda vlády Petr Fiala prijal v Prahe...
Český predseda vlády Petr Fiala prijal v Prahe...
+8Robert Fico sa zapisuje do čestnej knihy...

Fico po nástupe do funkcie premiéra splnil svoje predvolebné sľuby a odmietol zavedenie ďalších sankcií proti Rusku, ak by poškodili Slovensko, ako ho podľa neho poškodila väčšina doterajších sankcií. Nehodlá tiež podporovať poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej invázii. Na začiatku novembra však uviedol, že vláda nebude brániť podnikom pri výrobe a dodávkach zbraní odberateľom, a že môžu dodávať aj na Ukrajinu. Z jeho vyjadrení vyplynulo, že jeho odmietavý postoj sa týka len prípadných dodávok zbraní a munície zo zásob slovenskej armády.

Protest pred Senátom parlamentu ČR
Video

EÚ a NATO

Fico podľa Vystrčila na úvod stretnutia zdôraznil, že zahraničná politika Slovenska sa meniť nebude. Predsedu senátu ČR ubezpečil, že členstvo Európskej únii či NATO sú základné zahraničné piliere Slovenska.

Predseda vlády mal zopakovať, že Slovensko podporuje Ukrajinu ako i jej nárok na územnú celistvosť a nezávislosť. “Na druhej strane zdôraznil, že Slovensko v tejto chvíli nebude dodávať Ukrajine zbrane a že je pre okamžité mierové rokovania. Ukázalo sa, že náš názor nie je rovnaký, ale tak to býva, že krajiny nemajú na všetko rovnaký názor,” priznal Vystrčil.

O politickej situácii na Slovensku sa mal Fico zmeniť len v krátkosti. Česká strana sa komentárom k vnútropolitickej situácie na Slovensku diplomaticky zdržala. Podľa Vystrčila nebol čas pýtať sa na to, aký postoj zaujal Fico voči médiám na Slovensku.

Fico: Ukrajinu podporíme humanitárne, nie vojensky
Video

“Mali sme 30 minút tak sme tieto témy nepreberali. Vedel som, že reakcia na moje otázky by nebola krátka a ani moja reakcia by nebola krátka. Potom by sme sa k ničomu inému nedostali,” spresnil.

Následne na Národnom pamätníku na Vítkove položil slovenský premiér veniec k hrobu neznámeho vojaka a k pamätníku M.R. Štefánika na Petříne položil kyticu. Slovenského premiéra v Prahe sprevádza aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár, ministerka hospodárstva Denisa Saková a minister dopravy Jozef Ráž.

Fico však svojej povesti nezostal nič dlžný. Redaktorov s mikrofónmi odtláčali od vládnych limuzín ochrankári a počas kladenia venca na pomník Milana Rastislava Štefánika v krátkosti reagoval na dôležitosť pietných akcií.

Fiala: Počúvam, čo hovoria Fico a Orbán, a potom je tu nejaká realita
Video

Energia a obrana

Na obed sa Fico stretol s českým premiérom Petrom Fialom. Nosnou témou rokovaní bola spolupráca v rámci V4. Ficovi ide najmä nadštandardné vzťahy s Českom, pretože “obe spoločnosti ktoré majú priateľské vzťahy a rodinné vazby”. Lídri sa ďalej zaoberali ekonomikou, energetikou, dopravou, obranou a bezpečnosťou, kde spomenuli prepojenie zbrojoviek, pretože európsky trh je podľa Fica “nenažraný”.

Pri energetike, síce predstavil, ale nespresnil konkrétny plán, ako ušetriť stámilióny eur v prenosovej sústave elektriny. Počas týchto slov ministerka hospodárstva Denisa Saková súhlasne prikyvovala. Dôležitou energetickou témou je pre Fica aj jadro a teda otázka malých reaktorov.

redseda vlády SR Robert Fico a prezident ČR... Foto: TASR, Jaroslav Novák
fico, pavel redseda vlády SR Robert Fico a prezident ČR Petr Pavel počas prijatia na Pražskom hrade v Prahe 24. novembra 2023.

Problém obom krajinám podľa Fica a Fialu spôsobuje nelegálna migrácia, no je podľa nich potrebné spraviť revíziu rozpočtu EÚ a zabrzdenosť V4. Fico po stretnutí s českým predsedom vlády priznal, že sa obaja nachádzajú v období vnútropolitického súboja. “Nesťažujme sa, robíme to, čo sme chceli, vyhrali sme voľby,” spresnil.

Pomoc Ukrajine

Fico chce budovať vzťah dôvery a dodal, že nešiel do Česka len zo zdvorilosti, ale chce opraviť “narušené vzťahy zubom času”. “Sme suverénne krajiny so svojimi cieľmi a snáď s výnimkou dodávok zbraní na Ukrajinu máme rovnaké postoje,” ozrejmil Fico. Pre Pravdu Fico priznal, že sa pripravuje telefonát s ukrajinským predsedom vlády. “Chceme sa rozprávať o rámci humanitárnej pomoci. Potrebujeme zadefinovať, čo Ukrajina potrebuje na zimu a v čom jej môžeme pomôcť,” ozrejmil, pričom má ísť o prenosné generátory na výrobu tepla alebo odmínovacie stroje. Podľa Fica je “lepšie desať rokov rokovať o mieri, ako desať rokov podporovať vojnu”.

“Ak sa ktorýkoľvek iný štát rozhodne pomáhať Ukrajine vojensky ja ich neodsudzujem, My si myslíme, že to nefunguje,” upozornil Fico. Zdôraznil, že aj na európskej úrovni platí, že vojenská pomoc je otázkou bilaterálnych dohôd. “Jasne sme povedali, že použitie ruskej vojenskej sily je porušením medzinárodného práva, len máme iný pohľad na to, ako tento konflikt riešiť,” dodal Fico.

Fiala však predostrel diametrálne odlišný pohľad. Ten bol zrejmý aj z toho, že pred českým Úradom vlády viala vedľa českej aj ukrajinská vlajka. “Je správne vojensky podrovať Ukrajinu, som presvedčený, že to má zmysel aj naďalej. Ukrajina potrebuje vo svojom statočnom boji našu podporu,” ozrejmil Fiala. Nechce aby sa konflikt posunul smerom k naším hraniciam a podľa neho je jasné, kto je agresor a kto je obeťou. Napriek tomu, rozhodnutie Slovenska rešpektuje. Fiala však zdôraznil, že to, že sa rozchádzajú v nározoroch na vojenskú pomoc nemení nič na tom, že Česko a Slovensku musia spolupracovať.

“Je to naša povinnosť, nemáme prehlbovať problémy,” ozrejmil Fiala pričom dnešná návšteva Fica dokázala, že Slovensko má záujem spoluprácu rozvíjať.

Robert Fico, návšteva Česka očami redaktora ta3
Video

Naštrbené vzťahy?

Český prezident podľa servera Novinky.cz zvažoval zrušenie stretnutia so slovenským premiérom, piatkový termín sa mu nehodil. Prehovorila ho podľa zdroja servera slovenská prezidentka Čaputová počas návštevy 17. novembra.

Petr Pavel Čítajte viac Pavel zvažoval, že neprijme Fica. Čaputová ho prehovorila

„Prezidentovi (Pavlovi) prekážalo, že Fico neurobil jediný ústretový krok voči Českej republike,“ povedal Novinkám zdroj. „Správal sa, ako by mu to bolo úplne jedno,“ dodal pre Novinky.cz s tým, že prezident Pavel sa nakoniec rozhodol, že nechce riskovať nadštandardné vzťahy oboch krajín a že sa návšteva uskutoční.

Napriek tomu, že si český prezident nakoniec na Fica čas našiel, novinári na stretnutie pozvaní neboli a pražský hrad zatrhol aj oficiálny fototermín. Nakoniec však povolili vstup pre oficálneho fotografa.

Naopak sa Fico mohol pre voľbami tešiť sa môže aspoň z podpory bývalých prezidentov Česka Miloša Zemana a Václava Klausa ako i expremiéra Andreja Babiša. So Zemanom ako i s Babišom sa na oficiálnej návšteve stretol.S expre­zidentom Klausom však Fico plánuje náhradný termín, pretože bývalý český premiér a prezident je na konferencii v Zürichu a nestihne sa vrátiť včas.

Už v čase predvolebnej kampane na Slovensku sa Fico ohradzoval proti výrokom českých politikov, ktorým odkázal, aby nezasahovali do záležitostí Slovenska.

fico Čítajte viac Ficov bojkot médií: Oficiálne ukončil kontakt s „nepriateľskými portálmi“ a s televíziou Markíza

Reagoval tak na vyjadrenia českého prezidenta Petra Pavla a ministra zahraničia Jána Lipavského (Piráti), ktorí hovorili o tom, že ich vývoj na Slovensku znepokojuje a je potrebné ho pozorne sledovať. Fico tiež kritizoval výrok prezidenta Pavla, podľa ktorého by víťazstvo slovenského expremiéra mohlo viesť k narušeniu vzťahov medzi Českom a Slovenskom. Pavel koncom septembra pri návšteve New Yorku povedal novinárom, že niektoré Ficove názory zodpovedajú skôr ruskej propagande a jeho návrat do čela vlády by podľa neho mohol mať dopad na vzťahy medzi Prahou a Bratislavou.

Českého premiéra Fialu zase Fico tento rok kritizoval za zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska v súvislosti s jeho výrokmi o možnom ukončení slovenskej vojenskej podpory Ukrajiny. „Pán premiér Fiala vyhlásil, že nepovažuje za úplne šťastné, keby Slovensko prestalo s vojenskými dodávkami na Ukrajinu. Po prvé sa nesluší komentovať suverénne rozhodnutie suverénneho štátu. Po druhé, toto vyjadrenie premiéra Fialu nezmení nič na zámere Smeru ukončiť vojenské dodávky na Ukrajinu,“ uviedol Fico začiatkom októbra. "S tými zbraňami je to ako so sankciami proti Ruskej federácii. Napriek masívnym sankciám ruská ekonomika rastie a tá v Európskej únii, ktorá sankcie vymýšľa, klesá. Už som raz použil slávny výrok zo slávneho českého filmu Pelíšky: súdruhovia z Bruselu urobili niekde chybu,“ parafrázoval štvornásobný slovenský premiér.

© Autorské práva vyhradené

599 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Robert Fico #Petr Fiala