Rusi sa vyhýbajú mobilizácii. Moskva vyhlásila pátranie po zakladateľovi protivojnového projektu

Ruské úrady vyhlásili pátranie po zakladateľovi projektu, ktorý pomáha Rusom vyhnúť sa mobilizácii do vojny proti Ukrajine. Informoval o tom portál Mediazona, ktorý si všimol zápisnicu v databáze ruského ministerstva vnútra.

24.11.2023 12:35
Ukrajina, Rusko, konflikt, vojna, vojak, armáda Foto:
Vojenský výcvik ruských regrútov v regióne Rostov.
debata (27)

Súdiac podľa tohto zápisu je zakladateľ projektu Idite lesom (Choďte lesom) Grigorij Sverdlin stíhaný v súvislosti s bližšie nespresneným trestným činom. Sverdlin Mediazone povedal, že o ničom takom nemá informácie.

Ukrajinský generál: Ruský vrtuľník horí dobre
Video
,,Ruský Mi-8 bol zostrelený. Skvelá práca 25. výsadkovej brigády. Dobre horí. Výborne, bojovníci," komentoval zničenie ruskej helikoptéry veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády generál Olexandr Syrskyj. / Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

Ruské ministerstvo spravodlivosti Sverdlina minulý týždeň zaradilo na zoznam takzvaných zahraničných agentov. Takto označené osoby sú v Rusku pod prísnym dohľadom úradov. Ministerstvo vysvetlilo svoj krok tým, že Sverdlin sa počas svojho pobytu v zahraničí vyslovil proti vojne na Ukrajine a negatívne sa vyjadroval o ruských úradoch.

putin Čítajte aj Je to satan, úplne prázdny liliput. Unikol rozhovor členov ruskej elity s kritikou Putina

Sverdlinov projekt vznikol na jeseň minulého roka, bezprostredne po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku. Dobrovoľníci zapojení do projektu cez aplikáciu pre zasielanie správ Telegram podľa Sverdlinových slov dávajú záujemcom rady ohľadom toho, ako sa bezpečne dostať z Ruska, pomáhajú im zohnať peniaze na letenky alebo im radia, kde je možné sa schovať pred doručením predvolania pred odvodovú komisiu.

Aplikácia na udávanie, Moj donos Čítajte aj Nadávajú na Putina a donášajú na druhých. Ľudia v Rusku využívajú aplikáciu na udávanie

Pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu Sverdlin riadil nadáciu Nočležka (Nocleženka), ktorá pomáha ľuďom bez domova. V marci minulého roku ale z nadácie odišiel a odišiel aj z Ruska.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská armáda #mobilizácia #vojna na Ukrajine #putinova mobilizácia