Kuffa by chcel zrušiť Národný park Malá Fatra, ochranári nesúhlasia

Krivánska časť Malej Fatry je výnimočné územie z európskeho i národného hľadiska a plne zodpovedá definícii národného parku (NP). Prekategorizovanie na prírodný park by mohlo ohroziť nielen prírodné hodnoty územia Krivánskej Fatry, ale aj jeho atraktivitu z hľadiska cestovného ruchu. Správa NP Malá Fatra to uviedla v reakcii na medializované informácie o iniciatíve vyhlásiť na tamojšom území prírodný park.

24.11.2023 14:28 , aktualizované: 14:55
Štefan Kuffa Foto: ,
Štefan Kuffa
debata (29)

Ochranári argumentujú, že ide o posledné západne položené územie divokej prírody Karpát s pôvodnými a relatívne dobre zachovalými ekosystémami. „Je to územie s mimoriadnou pestrosťou geologických a klimatických pomerov. To spolu s vertikálnou členitosťou prispelo k tomu, že sa tu na pomerne malej ploche vytvorila veľká rozmanitosť rastlinných a živočíšnych spoločenstiev,“ priblížila riaditeľka Správy NP Malá Fatra Gabriela Kalašová.

Prírodné parky majú podľa ochranárov svoju tradíciu najmä v západnej Európe. Vyhlasujú sa predovšetkým na regionálnej úrovni, ak región pokladá územie za vzácne a atraktívne, napríklad pre rekreáciu. „Podľa aktuálneho znenia zákona o ochrane prírody a krajiny nemá prírodný park ani svoju správu, čiže nie je celkom jasné, kto bude zabezpečovať úlohy na úseku ochrany prírody a krajiny,“ dodala Kalašová.

Malá Fatra znovu ukázala svoju jedinečnosť. mReportérka zachytila slnko, vietor a hmlu v jednom
Video

Správa NP uviedla, že rozumejú požiadavkám neštátnych vlastníkov pôdy, uvedomujú si potrebu trpezlivej komunikácie a hľadania vzájomne prijateľného riešenia ich oprávnených záujmov. Ubezpečila, že za posledný rok samostatnej existencie sa usilovali o férovú a transparentnú komunikáciu s vlastníkmi o ich požiadavkách.

„Podporujeme intenzívne zapojenie neštátnych vlastníkov pôdy do praktickej ochrany prírody. Je veľmi dôležité, aby si štát oveľa viac všímal potreby a požiadavky vlastníkov a zároveň systémovo a promptne na tieto požiadavky reagoval tak, aby došlo k obojstranne výhodnej dohode,“ informovala Kalašová. Podotkla, že rozhodnutie o ďalšej budúcnosti Krivánskej Malej Fatry je v rukách envirorezortu a vlády.

Zábery z hrebeňovky Malej Fatry, ktoré stoja za to vidieť. mReportérka zachytila prírodu v celej svojej paráde
Video

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) Filip Kuffa vo štvrtok podporil iniciatívu vyhlásiť Malú Fatru za prírodný park. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) v piatok reagoval, že žiadne rokovanie o preklasifikovaní NP Malá Fatra na MŽP nebolo. Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (Progresívne Slovensko) hovorí v súvislosti s výrokom Kuffu o ohrození záujmov ochrany životného prostredia aj ekonomických záujmov.

Taraba: Žiadne rokovanie o preklasifikovaní Malej Fatry nebolo

Žiadne rokovanie o preklasifikovaní Národného parku Malá Fatra na prírodný park na ministerstve životného prostredia nebolo. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) to uviedol v súvislosti s výrokom štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Filipa Kuffu.

„Neviem, v akom kontexte to zaznelo. Realita je taká, že Malá Fatra nespĺňa základné štandardy národného parku,“ skonštatoval Taraba.

Cieľom rezortu je podľa ministra komunikovať aj s neštátnymi vlastníkmi lesov. Myslí si, že v Rakúsku či Nemecku aj vďaka týmto ľuďom často príroda prežila v takej peknej podobe, ako je. Zároveň potvrdil, že zonácia národných parkov od 1. januára prebehne a následne ju bude rezort otvárať.

„Práve Národný park Malá Fatra je špecifický v tom, že väčšina územia je vo vlastníctve neštátnych vlastníkov, teda miestneho obyvateľstva. Práve ich požiadavky a potreby boli v minulosti prehliadané,“ upozornil rezort v stanovisku pre TASR.

Minister životného prostredia poveril štátneho tajomníka Filipa Kuffu, aby navštevoval národné parky s prebiehajúcou zonáciou a vychytal najabsurdnejšie situácie, ako napríklad na Muránskej planine. Ministerstvo v priebehu marca plánuje zosumarizovať najväčšie výhrady a racionálne ich vyhodnotiť.

Rezort podľa stanoviska nemá záujem znižovať stav, respektíve stupeň ochrany v národných parkoch a už vôbec nie v jadrovej, teda najprísnejšie chránenej zóne. Pripustil však zmeny v okrajových častiach ochranných pásiem. „Cieľom je, aby proces zonácií prebehol v súzvuku s čo najširšou obcou a neboli pri tom ignorovaní ľudia, ktorí v dotknutých územiach žijú,“ dodalo ministerstvo.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra