Exprezident Sarkozy pred súdom poprel pochybenie v kauze nelegálneho financovania kampane

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v piatok pred súdom poprel akékoľvek pochybenie v kauze nezákonného financovania svojej prezidentskej kampane z roku 2012, označovanej aj ako kauza Bygmalion. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

24.11.2023 14:44
Sarkozy Foto: ,
debata (1)

Sarkozy (68) od svojho funkčného obdobia v rokoch 2007–2012 čelil viacerým právnym problémom vrátane obvinenia z korupcie, úplatkárstva, ovplyvňovania či porušovania zákonov týkajúcich sa financovania volebnej kampane.

„Dôrazne odmietam akúkoľvek trestnú zodpovednosť. Popieram a dúfam, že sa mi podarí preukázať, že som niekedy vedel o podvode, že som niekedy žiadal o podvod alebo dokonca mal z neho prospech,“ povedal francúzsky exprezident v piatok pred parížskym odvolacím súdom. Súdne konanie s ním sa začalo už 8. novembra.

sarkozy Čítajte viac Francúzsky súd potvrdil trojročný trest pre exprezidenta Sarkozyho

Sarkozyho pred dvomi rokmi uznali v kauze Bygmalion vinným a súd mu vtedy vymeral trest odňatia slobody na jeden rok, ktorý si mohol odpykať aj v domácom väzení. Podľa verdiktu minul na svoj neúspešný pokus o znovuzvolenie z roku 2012 takmer dvojnásobok maximálnej povolenej sumy 22,5 milióna eur.

„Ak som o nič nežiadal, ak som o tom nevedel, kde je úmyselný trestný čin? Chcem poznať pravdu,“ dodal pred parížskym súdom.

V októbri tohto roka bol Sarkozy obvinený aj v inej kauze týkajúcej sa ovplyvňovania svedka a podvodu v rámci vyšetrovania financovania jeho predvolebnej kampane z roku 2007, ktorá viedla k Sarkozyho víťazstvu vo voľbách a údajne ju financovala Líbya.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy