Identifikovali ruského veliteľa, ktorý nariadil zabitie civilistov v Buči. Moskva mu udelila vyznamenanie Hrdina Ruska

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) identifikovala ruského veliteľa, ktorý v marci minulého roka vydal rozkaz na zabitie najmenej štyroch ukrajinských civilistov v meste Buča v Kyjevskej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie SBU.

24.11.2023 15:55
buča Foto:
Obhorené telo muža spolu s ďalšími piatimi ľuďmi leží v pondelok 4. apríla 2022 na zemi v meste Buča na okraji Kyjeva na Ukrajine.
debata (94)

Podplukovník Alexander Dosiagajev, veliteľ 2. práporu 104. pluku 76. výsadkovej divízie ruských vzdušno-výsadkových síl, bol nasadený v Buči na začiatku invázie. Neskôr ho za službu na Ukrajine vyznamenali medailou „Hrdina Ruska“.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

Počas svojho pôsobenia v Buči Dosiagajev nariadil jednotkám, ktorým velil, aby sa zapojili do operácií proti miestnemu obyvateľstvu, ktorých cieľom bolo zabrániť prípadnému odporu, ako aj zastrašiť obyvateľov. Pri jednej z takýchto akcií Dosiagajev nariadil svojim jednotkám, aby zastrelili štyroch civilistov, keď prechádzali okolo.

Napodobili ležiace zviazane telá z mesta Buča pred ruskou ambasádou
Video
Protest konajúci sa niekoľko minút pred ambasádou Ruskej federácie v Bratislave mal inscenáciou desiatkami ľudí, poukázať na zločiny z ukrajinského mesta Buča. Protest zastrešila iniciatíva Mier Ukrajine.

Dosiagajeva, ktorý bol údajne zabitý v máji minulého roka, vyšetrujú pre porušenie zákonov vojny a vraždy. SBU tvrdí, že informácie o jeho možnej smrti sa overujú, no aj keby boli pravdivé, vyšetrovaniu by to nebránilo.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte aj Masaker v Buči bol súčasťou 'očistnej' operácie Rusov, vyplýva z odpočutých rozhovorov

Buča sa počas vojny na Ukrajine stala synonymom obvinení Ruska z vojnových zločinov. Kremeľ však popiera akúkoľvek účasť na masovom zabíjaní civilistov a naďalej opakuje nepodložené tvrdenia, že obrázky mŕtvych civilistov sú falošné.

Ukrajina Buča masaker video spochybňujúce HOAXAFP Čítajte aj Tisíce Slovákov naleteli hoaxu, že masaker v Buči bol zinscenovaný
94 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Buča