Expolicajta Chauvina, ktorého odsúdili za vraždu Floyda, pobodali vo väzení

Bývalého amerického policajta Dereka Chauvina, odsúdeného za vraždu černocha Georgea Floyda, v piatok vo väzení v Arizone pobodal a vážne zranil jeden zo spoluväzňov, uviedla v sobotu agentúra AP. Vražda Floyda, ktorému Chauvin pred smrťou kľačal viac ako deväť minút na krku, v roku 2020 v Spojených štátoch vyvolala vlnu masívnych protestov proti rasizmu a policajnému násiliu.

25.11.2023 06:33
Floyd chauvin Foto:
Bývalý policajt Derek Chauvin počas pojednávania na snímke z videa. 25. jún 2021.
debata (4)

Útok na Chauvina (47), ktorý si odpykáva trest 22,5 roka väzenia, sa odohral vo väznici so stredným stupňom ochrany v arizonskom meste Tucson v piatok okolo 12.30 h miestneho času (20.30 h SEČ). Podľa AP sa väzenie potýka s bezpečnostnými problémami a nedostatkom personálu.

Chauvin je teraz v nemocnici. Zariadenie, v ktorom je okolo 380 väzňov, po útoku pozastavilo návštevy.

George Floyd zomrel 25. mája 2020 v Minneapolise po tom, ako sa ho polícia pokúsila zadržať kvôli podozreniu, že v obchode použil falošnú bankovku. Strážnici ho pri zásahu pritlačili k zemi a Chauvin mu 9,5 minúty kľačal na krku, zatiaľ čo muž volal o pomoc a nakoniec prestal javiť známky života. Zábery zásahu vyvolali medzinárodnú vlnu protestov proti rasizmu a policajnej brutalite.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #George Floyd #Derek Chauvin