Hamas prepustil ďalších rukojemníkov, je ochotný predĺžiť prímerie. Netanjahu bol v Gaze (online)

Hnutie Hamas prepustilo v Pásme Gazy ďalšiu skupinu rukojemníkov zajatých pri októbrovom útoku na Izrael. Ide o 14 Izraelčanov a troch cudzincov vrátane ruského a amerického občana. Militantné hnutie zároveň uviedlo, že je ochotné predĺžiť súčasné štvordňové prímerie s Izraelom o dva až štyri dni. Izrael bude pokračovať až do víťazstva nad Hamasom, vyhlásil premiér Benjamin Netanjahu v Pásme Gazy, kam sa vydal prvýkrát od vypuknutia súčasnej vojny medzi židovských štátom a Hamasom.

26.11.2023 07:25 , aktualizované: 23:22
Tank / Izraelská armáda / Izraelský vojak / Foto: ,
Izraelské tanky počas vojenských manévrov blízko Pásma Gazy 25. november 2023
debata (10)

Najdôležitejšie udalosti

  • Hamas potvrdil, že vo vojne s Izraelom bol zabitý jeden z jeho vrchných veliteľov
  • Hamas prepustil ďalšiu skupinu rukojemníkov, 14 Izraelčanov a troch cudzincov
  • Netanjahu v Gaze povedal, že Izrael bude pokračovať až do víťazstva nad Hamasom
  • Biden sa chce zasadiť o predĺženie prímeria medzi Izraelom a Hamasom
  • Hamas je ochotný predĺžiť súčasné štvordňové prímerie s Izraelom o dva až štyri dni

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra

Video
Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...

23:22 Jedna z rukojemníčok, ktorú v nedeľu prepustilo palestínske militantné hnutie Hamas v rámci dohody o dočasnom prímerí s Izraelom, je v ohrození života. Žena (84) bola po prepustení hospitalizovaná v Izraeli v kritickom stave, napísalo viacero izraelských médií s odvolaním na nemocnicu v meste Beer Ševa.

Seniorku previezli pracovníci Červeného kríža k hraniciam medzi Pásmom Gazy a Izraelom, odkiaľ bola do nemocnice vzhľadom na jej stav prevezená vrtuľníkom.

Hamas v nedeľu prepustil ďalších 17 z rukojemníkov zadržiavaných v Gaze: 13 Izraelčanov, jedného muža s rusko-izraelským občianstvom a troch Thajčanov. Izrael má výmenou za to prepustiť niekoľko Palestínčanov väznených v Izraeli.

Nedeľa je tretím dňom plánovaného štvordňového prímeria medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy. Dohodu sprostredkovali Katar, Egypt a Spojené štáty. (tasr, dpa)

20:51 Militantné hnutie Hamas je ochotné predĺžiť súčasné štvordňové prímerie s Izraelom o dva až štyri dni. Pre agentúru AFP to uviedol zdroj blízky Hamasu. Pokoj zbraní sa začal v piatok a mal by potrvať do pondelka, ak nedôjde k jeho predĺženiu. V rámci prímeria prebehla v nedeľu už tretia výmena rukojemníkov a väzňov medzi Izraelom a Hamasom.

„Hamas informoval mediátorov, že odbojové hnutia sú ochotné predĺžiť súčasné prímerie o dva až štyri dni,“ uviedol citovaný zdroj pre AFP.

Podľa neho by takéto predĺženie umožnilo prepustiť ďalších 20–40 z približne 240 rukojemníkov, ktorých odvliekli do Pásma Gazy palestínski militanti pri bezprecedentnom útoku na Izrael zo 7. októbra. Izrael pred niekoľkými dňami vyjadril ochotu predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desať rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec počtov dohodnutých v dohode o prímerí.

Militantné hnutie Hamas odovzdalo v nedeľu Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy: 13 Izraelčanov, jedného muža s rusko-izraelským občianstvom a troch Thajčanov. Podľa izraelskej armády sa už 13 rukojemníci – ženy a deti – vrátili do Izraela, zatiaľ čo zvyšní štyria v nedeľu večer smerovali k hraničnému priechodu Rafah v južnej časti pásma Gazy a odtiaľ ďalej do Egypta.

Izraelská väzenská služba následne vo večerných hodinách oznámila, že na základe dohody o prímerí prepustila na slobodu ďalších 39 Palestínčanov. Podobné výmeny sa uskutočnili už v piatok a sobotu. (afp, tasr)

18:59 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pricestoval v nedeľu popoludní do Tel Avivu. Na dvojdňovú návštevu Izraela ho pozval izraelský prezident Isaac Herzog, s ktorým by sa mal stretnúť už v nedeľu.

Steinmeiera na ceste sprevádza predsedníčka dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestag) Bärbel Basová. Návšteva je považovaná za prejav solidarity Berlína s Izraelom, ktorý 7. októbra napadlo palestínske militantné hnutie Hamas, pričom zabilo približne 1200 ľudí a ďalších 240 unieslo ako rukojemníkov do Pásma Gazy.

Steinmeier a jeho manželka Elke Büdenbenderová, ktorá s ním do Izraela taktiež pricestovala, sú blízkymi priateľmi Herzoga a jeho manželky. Nemecký prezident plánuje v ďalších dňoch navštíviť aj Omán a Katar.

Steinmeier zdôraznil v sobotu právo Izraela na sebaobranu proti Hamasu. Vyzval však aj na dodržiavanie humanitárnych pravidiel. Zároveň označil za potrebné prijať všetky opatrenia, ktoré pomôžu dostať civilistov preč z palebnej línie a dodal, že je nutné zabezpečiť základné potreby obyvateľstva.

„To žiada medzinárodné humanitárne právo a to očakávame aj my Nemci,“ povedal vo videozázname. Zároveň sa vyslovil za dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktoré by podľa jeho slov umožnilo obom národom žiť vedľa seba v mieri. Kritizoval pritom, že príležitosť na takéto riešenie bola v minulosti premárnená, podľa jeho názoru v dôsledku rozširovania izraelských osád v Predjordánsku. (dpa, tasr)

18:38 Tisíce ľudí sa dnes zišli v Londýne na pochode proti antisemitizmu a proti nárastu zločinov z nenávisti voči Židom v súvislosti s vojnou Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas. O deň skôr britskou metropolou prešiel rozsiahly propalestínsky pochod, ktorého účastníci žiadali trvalé prímerie v Pásme Gazy.

Demonštranti dnes niesli transparenty s nápismi ako „Nulová tolerancia pre antisemitov“, ďalší mali fotografie rukojemníkov unesených Hamasom a ďalšími islamistickými radikálmi počas ich krvavého útoku na Izrael zo 7. októbra.

Londýnska polícia dostala od začiatku októbra do začiatku novembra hlásenie o 554 antisemit­ských prečinoch, čo je viac ako desaťnásobný nárast oproti minulému roku, keď ich v rovnakom období evidovala 44. V tom istom časovom období vzrástol aj počet hlásených islamofóbnych prečinov, a to zo 78 na 220. (čtk)

18:35 Stanica CNN s odvolaním sa na nemenovaného vysoko postaveného amerického predstaviteľa uviedla, že na slobodu sa dnes dostalo aj štvorročné izraelské dievča Abigail Edanová, ktoré má tiež americké občianstvo. Oboch jej rodičov Hamas zavraždil. Prepustenie dievčaťa s americkým občianstvom medzitým potvrdil aj americký prezident Joe Biden s tým, že sa chce zasadiť o predĺženie prímeria medzi Izraelom a Hamasom. (čtk, cnn.com)

17:43 Neznáme osoby sa v Adenskom zálive zmocnili ropného tankera Central Park, ktorý vlastní spoločnosť so sídlom v Británii a prepojená s Izraelom. Informovala o tom súkromná firma Ambrey, ktorá okrem iného poskytuje služby v oblasti bezpečnosti námornej dopravy.

Bezprostredne nebolo jasné, kto tanker vlastnený spoločnosťou Zodiac Maritime obsadil. Firma Ambrey podľa agentúry AFP uviedla, že posádka iného plavidla hlásila, že k tankeru sa blížia dva skify (pretekárske športové lode) s ôsmimi osobami vo vojenských uniformách.

Jemenské prístavné mesto Aden je pod kontrolou medzinárodne uznávanej jemenskej vlády, podporovanej koalíciou vedenou Saudskou Arábiou. Tá už roky bojuje s húsijskými povstalcami podporovanými Iránom.

V oblasti Blízkeho východu operuje 5. flotila amerického námorníctva, ktorá na žiadosť AP o vyjadrenie zatiaľ nereagovala. Firma Ambrey však tvrdí, že "situáciu rieši aj americké námorníctvo, ktoré požiadalo plavidlá, aby sa vyhýbali oblasti, kde došlo k únosu.

K obsadeniu tankera Central Park došlo krátko po tom, čo zrejme iránsky dron zaútočil v piatok v Indickom oceáne na kontajnerovú loď CMA CGM Symi plaviacu sa pod vlajkou Malty a vlastnenú izraelským miliardárom Idanom Oferom.

Podobné udalosti sa začali množiť v čase prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktorá by sa mohla stať širším regionálnym konfliktom. (ap, tasr)

17:28 Izrael bude pokračovať až do víťazstva nad Hamasom, vyhlásil premiér Benjamin Netanjahu v palestínskom Pásme Gazy, kam sa podľa serveru The Times of Israel (ToI) vydal prvýkrát od vypuknutia súčasnej vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Medzi stranami konfliktu pokračuje tretím dňom štvordňové prímerie, ktorého súčasťou sú dodávky humanitárnej pomoci obyvateľom Pásma Gazy i výmeny Hamasom odvlečených rukojemníkov a Izraelom držaných palestínskych väzňov. (čtk, timesofisrael.com)

17:25 Hnutie Hamas prepustilo v Pásme Gazy ďalšiu skupinu rukojemníkov zajatých pri októbrovom útoku na Izrael. S odvolaním sa na informácie Červeného kríža to na sociálnej sieti X napísal hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Podľa neho ide o 14 Izraelčanov a troch cudzincov.

Podľa neho ide o 14 Izraelčanov a troch cudzincov. Zástupcovia Hamasu uviedli, že Červenému krížu odovzdali 13 Izraelčanov, troch Thajčanov a jedného Rusa.

Drobný rozdiel v počtoch prepustených zajatcov vysvetľujú izraelské médiá tým, že ruský občan má dvojité občianstvo, a preto ho možno považovať aj za Izraelčana.

Rovnako ako v predchádzajúcich dňoch budú medzi prepustenými Izraelčanmi zrejme výhradne ženy a deti, prípadne osoby s dvojitým občianstvom. Pracovníci Červeného kríža ich prevezú cez hraničný priechod Rafah do Egypta a ďalej do Izraela, kde si ich prevezme armáda. Príbuzní prepustených ľudí už svojich blízkych očakávajú v nemocniciach.

Prvé dve skupiny rukojemníkov prepustili radikáli z Hamasu na základe dohody o dočasnom prímerí v piatok a sobotu. Medzi 41 ľuďmi, ktorí sa dostali na slobodu, bolo za prvé dva dni 26 izraelských žien a detí a 15 cudzincov. (čtk)

16:16 Egypt dostal menný zoznam ďalších 13 rukojemníkov unesených v októbri z Izraela, ktoré by dnes malo v Pásme Gazy prepustiť hnutie Hamas. Izrael zároveň podľa dohody o dočasnom prímerí prepustí na slobodu 39 palestínskych väzňov, ktorých mená sú tiež k dispozícii, oznámil Dijáa Rašván z egyptskej štátnej informačnej služby. Podľa Spojených štátov je predpoklad, že medzi oslobodenými rukojemníkmi bude aj ich občan.

Rašván uviedol, že do Pásma Gazy dnes z Egypta dorazilo 120 kamiónov s humanitárnou pomocou, a to vrátane dvoch, ktoré viezli palivo a ďalších dvoch s plynovými bombami na varenie.

Dočasné štvordňové prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas platí od piatku, súčasťou dohody o pokoji zbraní sú aj dodávky humanitárnej pomoci obyvateľom Pásma Gazy a prepúšťanie rukojemníkov a palestínskych väzňov.

Prvú skupinu rukojemníkov Hamas prepustil v piatok, keď sa na slobodu dostalo 13 izraelských žien a detí a 11 cudzincov. V sobotu to znova bolo 13 Izraelitov a neplnoletých a štyria cudzinci. Za každého prepusteného izraelského rukojemníka majú vyjsť z izraelských väzníc traja Palestínčania, v piatok a sobotu tak bolo prepustených vždy 39 väzňov, ktorí zamierili na palestínsky Západný breh Jordánu.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan dnes stanici NBC povedal, že USA majú dôvod domnievať sa, že dnes sa na slobodu dostane aj americký občan. Nechcel ale bližšie špecifikovať, o koho by mohlo ísť. Na otázku, či by mohlo ísť o štvorročné dievča unesené z kibucu Kfar Aza, Sullivan neodpovedal. Medzi dnes prepustenými rukojemníkmi by mohla byť aj osoba s ruským občianstvom. (reuters, čtk, haaretz.com)

13:04 Izraelskí vojaci operujúci na okupovanom západnom brehu Jordánu zabili počas posledných 24 hodín najmenej osem Palestínčanov. Informovalo o tom v nedeľu miestne ministerstvo zdravotníctva.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že od sobotného rána bolo v meste Džanín zabitých päť ľudí, na iných miestach Západného brehu prišli o život traja Palestínčania.

Izraelskí vojaci vstúpili do utečeneckého tábora v Džaníne, aby zatkli Palestínčana podozrivého z vraždy dvoch Izraelčanov, ktorá sa stala začiatkom tohto roka. Nedeľné vyhlásenie izraelskej armády obete nespomína, no konštatuje, že ozbrojené sily naďalej operujú v danej oblasti.

V Pásme Gazy medzitým tretím dňom pokračuje prímerie medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z Hamasu, počas ktorého prebieha výmena väzňov a prúdi tam humanitárna pomoc. (ap, tasr)

12:01 Radikálne palestínske hnutie Hamas dnes oznámilo, že počas bojov s Izraelom bol zabitý jeden z jeho vrchných veliteľov, Ahmad Ghandúr bez toho, aby uviedlo, kedy a kde zomrel. Podľa agentúry AP sa jedná o najvyššie postaveného člena skupiny, o ktorom je známe, že bol zabitý vo vojne, ktorú vyvolal útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra.

Hnutie úmrtie potvrdilo počas štvordňového prímeria s Izraelom, ktoré začalo platiť v piatok. Súčasťou je dohoda o prepustení päťdesiatky izraelských rukojemníkov a 150 väznených Palestínčanov.

Hamas na sociálnej sieti Telegram potvrdil úmrtie štyroch veliteľov počas „skorších bojov“. Izraelské sily predtým uviedli, že sa 17. novembra zamerali na Ghandúra, ale neuviedli, či ho zabili.

Ghandúr bol vysoko postaveným členom ozbrojeného krídla skupiny a vrchným veliteľom Hamasu v severnej časti Pásma Gazy. Podľa neziskovej organizácie Counter Extremism Project, ktorá pôsobí vo Washingtone, prežil najmenej tri izraelské pokusy o zabitie od roku 2002. (čtk, timesofisrael.com)

11:16 Bývalý americký prezident Donald Trump v nedeľu kritizoval terajšieho šéfa Bieleho domu Joea Bidena za to, že počas prímeria vo vojne medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy nebol doteraz prepustený nijaký rukojemník z USA.

„Všimol si niekto, že Hamas prepustil ľudí z iných krajín, ale doteraz neprepustil ani jedného amerického rukojemníka? Má to len jeden dôvod, ŽIADNA ÚCTA K NAŠEJ KRAJINE ALEBO NAŠEJ VLÁDE. Toto je veľmi smutné a temné obdobie pre Ameriku!“ napísal Trump v príspevku na svojej mediálnej platforme Truth Social.

Americký prezident Joe Biden v utorok povedal, že dúfa, že Američania unesení 7. októbra Hamasom pri vpáde jeho kománd do Izraela budú v blízkej budúcnosti prepustení. „Neviem, kedy sa to stane, no očakávame, že sa to stane,“ uviedol Biden. (tasr, haaretz.com)

11:12 Organizácia Spojených národov (OSN) oznámila, že na sever palestínskeho Pásma Gazy doručilo v sobotu zdravotnícke potreby, potraviny a vodu 61 kamiónov. Využili tak prestávku v bojoch medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, pretože platí štvordňové prímerie.

Ďalších 200 nákladných vozidiel bolo do Pásma Gazy vyslaných z juhoizraelského mesta Nicana, uviedol v oznámení Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Pritom 187 z nich prešlo cez hranicu do skorého večera miestneho času.

Kamióny privážajú humanitárnu pomoc po otvorení... Foto: TASR/AP, Mohammed Asad
Rafáh / Gaza / Kamión / UN / Humanitárna pomoc / Kamióny privážajú humanitárnu pomoc po otvorení hraničného priechodu Rafáh medzi Egyptom a pásmom Gazy 21. októbra 2023

Do nemocnice Šifá, kde v posledných dňoch prebiehali ťažké boje, bolo doručených 11 sanitiek, tri autobusy a nákladné auto, aby „pomohli pri evakuácii“, dodal úrad v oznámení. „Čím dlhšie trvá prestávka, tým viac pomoci budú môcť humanitárne organizácie poslať do Pásma Gazy, naprieč celým jej územím,“ uviedol úrad a poďakoval sa palestínskemu a egyptskému Červenému polmesiacu.

V predchádzajúci deň (v piatok), keď sa dočasné prímerie medzi Izraelom a Hamasom začalo, aby sa mohla uskutočniť výmena rukojemníkov a väzňov, dorazilo do Pásma Gazy celkovo 137 kamiónov s pomocou, uviedla OSN.

„Vítame dnešné prepustenie ďalších rukojemníkov a znova vyzývame na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov,“ informoval OCHA. „A dúfame, že prepustenie ďalších palestínskych väzňov prinesie úľavu ich rodinám a blízkym,“ doplnil. (tasr, afp)

10:56 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu skoro ráno uviedla, že sa jej „uľavilo“ po prepustení druhej skupiny rukojemníkov zajatých palestínskym militantným hnutím Hamas, keďže na slobodu sa dostali aj štyria ľudia s dvojakým nemecko-izraelským občianstvom.

„Myslím na nich a na tých, čo sú ešte stále v rukách Hamasu. Pracujeme zo všetkých síl na tom, aby sme zaistili, že aj oni budú čoskoro slobodní,“ napísala nemecká ministerka na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

Írsky premiér Leo Varadkar tiež oznámil, že v druhom kole výmeny v rámci dohody o prímerí bolo militantmi z Hamasu v sobotu prepustené aj deväťročné dievčatko s dvojakým občianstvom Emily Handová. Jej otec ju pokladal celé týždne za mŕtvu, a potom zistil, že je zadržiavaná ako rukojemníčka.

„Toto je deň nesmiernej radosti a úľavy pre Emily Handovú a jej rodinu,“ uviedol premiér Varadkar. „Nevinné dieťa, ktoré bolo stratené, sa teraz našlo a vrátilo. Vydýchli sme si s obrovskou úľavou. Naše modlitby boli vypočuté,“ dodal.

Emily patrila k približne 240 ľuďom, unesených militantmi z Hamasu, keď 7. októbra cez bezpečnostný plot prenikli z Pásma Gazy do Izraela a zaútočili. Zabili tam približne 1 200 Izraelčanov a cudzincov, ako uvádzajú izraelské úrady. (afp, tasr)

8:31 Izrael od palestínskeho radikálneho hnutia Hamas dostal zoznam ďalších rukojemníkov, ktorí majú byť prepustení v nedeľu. Informujú o tom izraelské médiá s odvolaním sa na úrad premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý nespresnil, o koľko ľudí ide. Spravodajský web Ynet s odvolaním sa na izraelských predstaviteľov uviedol, že výmena sa bude týkať 13 zajatcov. Podľa serveru možno očakávať, že tentoraz budú medzi nimi aj americkí občania.

V piatok, ktorý bol prvým dňom pokoja zbraní, palestínski radikáli prepustili 24 rukojemníkov, z toho 13 Izraelčanov. V sobotu oslobodili ďalších 13 izraelských rukojemníkov a štyroch unesených cudzincov.

Úrad oznámil rodinám rukojemníkov, že ich blízki sa ocitli na zozname predanom Katarom, ktorý sprostredkuje rokovania medzi Izraelom a Hamásom. Nedeľa je tretím dňom dojednaného štvordňového prímeria, o ktorom Katar predtým vyhlásil, že dúfa v jeho ďalšie predĺženie vďaka prepusteniu ďalších zajatcov.

8:04 Šesť Palestínčanov, vrátane jedného maloletého, zastrelili v noci na nedeľu izraelské sily na okupovanom Západnom brehu Jordánu, tvrdí palestínske ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda podľa agentúry Reuters uviedla, že správy preveruje.

Päť Palestínčanov prišlo o život v Džaníne a šiesty v dedine pri meste Nábulus. Ďalších šesť Palestínčanov utrpelo zranenia, uviedlo ministerstvo.

Palestínska tlačová agentúra WAFA uviedla, že izraelské sily zaútočili na Džanín z viacerých smerov, strieľali a obkľúčili nemocnice a sídlo Červeného polmesiaca, dodal Reuters.

Od piatka platí štvordňové prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy. Súčasťou je dohoda o prepustení päťdesiatky izraelských rukojemníkov a 150 väznených Palestínčanov.

7:25 Jedna z prepustených izraelských rukojemníčok – dvadsaťjedenročná Maja Regevová – potrebovala urgentnú lekársku starostlivosť, v ohrození života ale nie je, uviedli servery denníkov Haarec a The Times of Israel. Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková zase na sociálnej sieti X napísala, že štyria z 13 izraelských rukojemníkov, ktorých palestínske radikálne hnutie Hamas prepustilo v sobotu, majú aj nemecké občianstvo.

Regevová, ktorú ozbrojenci uniesli 7. októbra z hudobného festivalu v južnom Izraeli, bola ako jediná z prepustených rukojemníkov transportovaná do nemocnice Soroka, ktorá leží len pár desiatok kilometrov od Pásma Gazy. Povahu jej zranenia médiá nespresnili, na sociálnych sieťach sú ale zábery, na ktorých po útoku na festival volá svojmu otcovi a hovorí, že bola postrelená. Na videu zachytávajúcom okamihy prepustenia ide o barlách a má podľa všetkého poranenú ľavú nohu.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva uviedlo len, že Regevová je v stabilizovanom stave. Jej rodina požiadala verejnosť o rešpektovanie súkromia.

Mladá Izraelčanka je prvou prepustenou rukojemníčkou, ktorej sa ozbrojenci zmocnili na hudobnom festivale. Popri únosoch na ňom povraždili vyše 360 ľudí, a festival pri kibuci Reim sa tak stal miestom najhoršieho krviprelievania zo 7. októbra. V zajatí únoscov naďalej zostáva o tri roky mladší brat Regevovej.

Spolu s 13 Izraelčanmi v sobotu Hamas prepustil aj štyroch Thajcov, ktorí sú podľa úradov tejto ázijskej krajiny v dobrom zdravotnom stave.

Izrael zase z dvoch svojich väzníc pustil 33 mladistvých Palestínčanov a šesť palestínskych žien. Na okupovanom Západnom brehu ich podľa agentúry AP privítali stovky ľudí, ktorí skandovali „boh je veľký“. Mnoho ľudí v dave malo vlajky Hamasu, ktorý Izrael, ale aj mnoho západných krajín považuje za teroristickú organizáciu.

Prepúšťanie rukojemníkov a väzňov je súčasťou dohody o štvordňovom prerušení bojov v Gaze medzi Izraelom a Hamásom, ktorá platí od piatka. Hamas má celkovo prepustiť 50 rukojemníkov a Izrael 150 väznených Palestínčanov. Pri októbrovom útoku Hamasu bolo zavraždených približne 1 200 ľudí, Izrael potom v reakcii naň masívne útočil na Gazu. Odveta si doteraz vyžiadala životy zhruba 15 000 ľudí vrátane niekoľkých tisíc detí.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael