Rokovania o predĺžení prímeria v Gaze pokračujú, opäť sa však strieľalo

Izrael a palestínske hnutie Hamas ďalej za sprostredkovania Kataru, Egypta a Spojených štátov rokujú o predĺžení terajšieho prímeria v Pásme Gazy. Ak sa nedohodnú, mal by sa pokoj zbraní skončiť vo štvrtok nadránom. Agentúra AFP, katarská televízia Al-Džazíra a denník Haarec s odvolaním sa na svoje zdroje v stredu uviedli, že pôvodne štvordňový pokoj zbraní, ktorý sa začal v piatok ráno a bol už raz predĺžený, by mohol trvať do nedele. Hamas v stredu odovzdal Červenému krížu ďalšiu skupinu prepustených rukojemníkov. Došlo však k narušeniu prímeria. Izraelskí vojaci v Pásme Gazy preto smrteľne postrelili troch Palestínčanov.

29.11.2023 07:45 , aktualizované: 23:12
Izrael, Palestína, rukojemníci, Pásmo Gazy Foto: ,
Konvoj Červeného kríža s izraelskými rukojemníkmi smeruje do Egypta z pásma Gazy na hraničnom priechode Rafah v utorok 28. novembra 2023.
debata (1)

K odkladu obnovenia ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy by mohla prispieť aj návšteva amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena, ktorý má tento týždeň znovu prísť do Izraela, uviedla AP. Termín jeho príchodu zatiaľ nie je oficiálne známy.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj blízky Hamasu uviedla, že toto radikálne islamistické hnutie „súhlasí s predĺžením prímeria o štyri dni“. Podľa agentúry AFP je Hamas schopný počas tohto obdobia prepustiť ďalších izraelských rukojemníkov za rovnakých podmienok ako doteraz. Podľa dohody o prímerí prepúšťa Hamas zhruba desiatku unesených denne výmenou za asi trojnásobok Palestínčanov z izraelských väzníc.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

„Ako ďaleko sú obe strany pripravené pri výmene rukojemníkov za väzňov zájsť a predĺžiť prímerie, nie je jasné, ale na oboch stranách teraz prevažuje skôr snaha pokračovať v dohode, ako sa vrátiť do vojny,“ napísal v stredu večer na sieti X Martin Indyk, bývalý americký veľvyslanec v Izraeli a niekdajší splnomocnenec americkej vlády pre Blízky východ, ktorého citovala aj agentúra AP.

Izraelskí vojaci zastrelili troch Palestínčanov

Izraelská armáda v stredu potvrdila, že v Pásme Gazy smrteľne postrelila troch ozbrojených Palestínčanov, ktorí porušili dohodnuté prímerie a ohrozovali izraelských vojakov. Bez ďalších podrobností o tom informoval hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Agentúra DPA s odvolaním sa na palestínske zdroje uviedla, že na severe pobrežnej palestínskej enklávy boli nájdení dvaja mŕtvi a jedna zranená osoba. Podľa tvrdení očitých svedkov boli neozbrojení, doplnila DPA s tým, že tieto informácie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

izrael, hamas, rukojemníci Čítajte viac Hamas prepustil ďalších 12 rukojemníkov, Izrael 30 palestínskych väzňov

K prestrelkám medzi izraelskou armádou a palestínskymi ozbrojencami došlo na severe Pásma Gazy aj v utorok. Zo zodpovednosti za túto eskaláciu, ku ktorej došlo v čase prímeria, sa navzájom obviňovali Izrael a palestínski radikáli.

Hamas prepustil ďalšiu skupinu rukojemníkov

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas odovzdalo v stredu Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK) v Pásme Gazy ďalšiu skupinu izraelských rukojemníkov, uviedol zdroj blízky Brigádam Izaddína Kasáma, píše agentúra AFP.

V desaťčlennej skupine izraelských rukojemníkov je aj päť osôb s dvojakým občianstvom. Informoval v stredu hovorca ministerstva zahraničných vecí Kataru. Podľa agentúry AFP hovorca spresnil, že v skupine 14 prepustených boli aj Izraelčania s holandským, americkým a nemeckým občianstvom, ako i štyria občania Thajska.

Hamas ešte pred tým prepustil aj dve ženy s dvojakým – ruským a izraelským – občianstvom. Izraelské médiá na margo tohto kroku napísali, že zo strany Hamasu šlo o gesto voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktoré nesúvisí s dohodou medzi Hamasom a Izraelom.

Erdogan Čítajte viac Najhoršie zverstvá storočia. Erdogan označil Netanjahua za 'mäsiara Gazy'

Výmenou za oslobodenie izraelských rukojemníkov Izrael z väzníc prepustil ďalších 30 palestínskych väzňov – 16 neplnoletých osôb a 14 žien.

Hamas tak prepustil už šiestu skupinu izraelských rukojemníkov, odkedy sa v Gaze minulý piatok začalo dočasné prímerie. Izrael má v stredu prepustiť ďalších 30 palestínskych väzňov.

Ozbrojenci z Hamasu a ďalších palestínskych militantných skupín zajali počas rozsiahleho útoku na juh Izraela zo 7. októbra približne 240 rukojemníkov. Po najnovšom prepustení sa odhaduje, že ich v zajatí zostáva zhruba 150.

V nemocnici v Gaze našli päť mŕtvych predčasne narodených detí

Ako uviedlo v stredu ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom, v nemocnici v Gaze našli počas prebiehajúceho prímeria päť mŕtvych predčasne narodených detí. Pred začiatkom dočasného prímeria minulý piatok boli nemocnice v severnej časti Pásma Gazy počas siedmich týždňov izraelskej vojenskej ofenzívy terčom náletov. V niektorých z nich izraelská armáda nariadila evakuáciu.

Hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze Ašraft al-Kudra uviedol, že izraelskí vojaci zablokovali prístup na jednotku intenzívnej starostlivosti detskej nemocnice an-Nasr. Na oddelenie sa lekári dostali až v utorok večer. Objavili tam päť tiel predčasne narodených detí, ktoré už boli v štádiu rozkladu.

Izraelská armáda sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila. V priebehu tohto mesiaca sa odohral podobný prípad aj v nemocnici Šifá, ktorú izraelské vojská obliehali a neskôr do nej aj vtrhli. Osem predčasne narodených detí zomrelo, keďže nemocnica nemala elektrinu potrebnú na prevádzku inkubátorov. Ďalších 31 detí evakuovali, väčšinu z nich do Egypta.

Hamas ohlásil smrť 10-mesačného rukojemníka, Izrael to preveruje

Izraelská armáda oznámila, že vyšetruje tvrdenia ozbrojeného krídla Hamasu, podľa ktorých najmladší rukojemník, desaťmesačný chlapec, ako aj jeho štvorročný brat a ich matka zahynuli v Pásme Gazy.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že „overuje presnosť“ tejto informácie. „Hamas ohrozuje životy všetkých rukojemníkov v Pásme Gazy, medzi ktorými je aj deväť detí, a zodpovedá za ich bezpečnosť,“ dodali izraelské ozbrojené sily.

Prípade najmladšieho rukojemníka ide o len desaťmesačného Kfira Bibasa, ktorého spolu s bratom Arielom, matkou Širi a otcom Jardenom zajali palestínski militanti počas rozsiahleho útoku na juh Izraela zo 7. októbra.

V utorok sa objavili informácie, že hnutie Hamas odovzdalo jedno z detí unesených 7. októbra z juhu Izraela inej palestínskej militantnej skupine, pričom mohlo ísť práve o Kfira. O tom, že rodina Bibasovcov je zadržiavaná inou palestínskou frakciou, informoval v utorok hovorca izraelskej armády, kontradmirál Daniel Hagari, ktorý súčasne upozornil, že výhradnú zodpovednosť za nich nesie aj tak Hamas. Iné vojenské zdroje spresnili, že rodina je zadržiavaná v blízkosti mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

Hamas však najnovšie uviedol, že obe deti a ich matka zahynuli v dôsledku izraelských náletov. Informácie o otcovi neboli bezprostredne známe, píše Bild.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #prímerie medzi Izraelom a Hamasom #útok na Izrael