Prímerie medzi Izraelom a Hamasom bude zatiaľ pokračovať

Dočasné prímerie medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas bude zatiaľ pokračovať, uviedla izraelská armáda krátko predtým, ako malo vo štvrtok ráno vypršať. Zdôvodnila to podľa agentúry Reuters snahou sprostredkovateľov pokračovať v procese prepúšťania rukojemníkov z Pásma Gazy. Hamas súhlasil s predĺžením prímeria s Izraelom o jeden deň, uviedla agentúra Reuters.

30.11.2023 06:15
Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, Tel Aviv Foto: ,
Žena kráča okolo prázdnych stoličiek zviazaných dohromady v umeleckej inštalácii zobrazujúcej rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Tel Avive (Izrael), v stredu 29. novembra 2023.
debata

Palestínske radikálne hnutie Hamas len niekoľko hodín pred vypršaním dočasného prímeria s Izraelom vyzvalo svojich bojovníkov, aby boli pripravení na obnovenie bojov, uviedla agentúra Reuters. Pokoj zbraní sa mal skončiť vo štvrtok o 7:00 miestneho času (6:00 SEČ).

„Brigády Kásam žiadajú svoje aktívne sily, aby v posledných hodinách prímeria udržiavali vysokú bojovú pohotovosť,“ uviedlo ozbrojené krídlo Hamasu. V pohotovosti majú ozbrojenci zostať, ak nedostanú oficiálnu správu o predĺžení prímeria.

Reuters v noci na štvrtok informoval aj o výzve Číny na „úplné prímerie“ v Gaze. Od Bezpečnostnej rady OSN zároveň ázijská mocnosť chce, aby vypracovala konkrétny časový plán pre dosiahnutie dvojštátneho riešenia, na konci ktorého by svoj vlastný štát mali aj Palestínčania.

Ďalší stály člen Bezpečnostnej rady – USA – medzitým informoval o tom, že jeho vojnová loď v Červenom mori zostrelila dron vyslaný z jemenských oblastí kontrolovaných húsíjskými rebelmi, ktorí sú napojení na Irán.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #útok na Izrael