Španielski zločinci "napichli" sledovacie zariadenie a vysmievali sa polícii

Gang pašerákov drog z juhošpanielskej Andalúzie si zažartoval s policajtmi, ktorí sa pokúšali sledovať auto zločincov pomocou signálu GPS.

30.11.2023 08:35
debata

Zločincom sa podarilo nabúrať do systému zariadenia, ktoré si polícia v rozpore s predpismi zaobstarala v bežnom internetovom obchode. Napísal to web španielskeho denníka ABC.

Denník informuje o správe, ktorú tento rok v júni predložili policajti súdu v meste Málaga. Podľa dokumentu policajti obstarávali zariadenie na sledovanie pomocou signálu GPS v internetových obchodoch Amazon či Aliexpress. Nemala preto potrebný stupeň zabezpečenia.

Keď jedno z nich chceli použiť na sledovanie jedného z vozidiel využívaných gangom, dočkali sa prekvapení. Na displeji, kde mali byť údaje o vozidle a jeho polohe, si v kolónke „názov zariadenia“ prečítali „strácaš čas“. Namiesto „registračnej značky“ bol odkaz „uvidíme sa veľa skoro“. A namiesto „čísla SIM karty“ sa skvel vulgárny nápis preložiteľný ako „policajní čur*ci“.

Policajti sa pokúsili zmeniť prístupové heslo, ale zločincom sa ho opäť podarilo prelomiť, čo sa podľa ABC dá urobiť ľahko cez verejnú webovú stránku a na serveri uloženom v Číne. „Hneď, ako zamierime do Francúzska, sa uvidíme. Všetky heslá prelomím, všetky,“ prečítali si policajti ďalší odkaz. V najbližších dňoch dostali nové vulgárne správy.

Podľa španielskeho denníka existuje spoľahlivá prevencia podobných problémov: zaobstarať si zrejme drahšiu, ale spoľahlivo kódovanú sledovaciu techniku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #polícia