Rusi jasali predčasne, zo zničeného ukrajinského lietadla sa vykľula atrapa

Rusi sa pochválili zničením ukrajinského lietadla Su-25. Video zachytáva, ako stroj stojaci v úkryte na letisku dostane priamy zásah dronom. Má to len jeden háčik, Rusi sa nechali nachytať atrapou.

02.12.2023 06:00
ukrajinsky Suchoj Su-25 Foto:
Ukrajinské lietadlo Suchoj Su-25.
debata (205)

Útoky dronov na letiská v blízkosti frontu sa na jeseň stali nepríjemným prekvapením pre Ukrajincov. K prvému z nich došlo 19. septembra na letisku Dolgincevo pri meste Kryvyj Rih a tiež ho nasnímal ruský prieskumný dron. Na videu vidno, ako iný dron, tentoraz kamikadze stroj Lancet, vybuchne pri pravej prednej časti zaparkovanej stíhačky MiG-29. Lietadlo nebolo zničené, ale výbuch ho zrejme ťažko poškodil.

Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi?
Video
Otočka, vývrtka, únik. Ukrajinskí piloti absolvujú výcvik na stíhačkách F-16, keď to podporili USA. Washington má dať zelenú aj dodávkam lietadiel F-16 Kyjevu, ale nebude to hneď. / Zdroj: US Air Force

Problém bol v tom, že drony Lancet mali dovtedy dosah maximálne 40 km od frontu. Letisko Dolgincevo však leží 70 km od najbližšej oblasti bojov. Znamená to, že Rusom sa podarilo vyvinúť novú verziu dronu Lancet s dvojnásobným doletom. Ďalším nepríjemným zistením bolo, že nad letiskom sa nerušene pohyboval ruský prieskumný prostriedok a protivzdušná obrana proti nemu nezasiahla.

V priebehu nasledujúceho týždňa došlo k ďalším útokom nielen na Dolgincevo, ale aj na ďalšie frontové letisko Kulbakino pri Mykolajive. Boli pri tom zasiahnuté tri ďalšie ukrajinské lietadlá. Keď sa však útoky na Dolgincevo a Kulbakino opakovali aj v októbri a Rusi tvrdili, že pri nich zničili ďalšie tri stroje (jeden Su-25 a dva MiG-29), začalo to vyvolávať rôzne otázky. Prečo Ukrajinci dopustia opakované nálety na tie isté základne? Prečo z nich neevakuujú lietadlá a neposilnia ich obranu?

Odpoveď prišla teraz. V posledný novembrový deň sa Rusi pochválili zničením ďalšieho Su-25 na základni Dolgincevo pri meste Kryvyj Rih. Video zachytáva stroj stojaci v úkryte, ako vybuchne po zásahu dronom. Skeptikov zarazila na prvý pohľad už kabína lietadla, no pri nej sa ešte dá použiť vysvetlenie, že bola zakrytá celtou proti mrazu. Bližší pohľad však odhalil ďalšie nezrovnalosti.

Nesedí napríklad počet závesníkov. Su-25 ich má pod každým krídlom päť, no tu vidno len štyri. Chýba anténa za kabínou. Podvozok je zjednodušený. Na videu zhora ho síce nevidno, ale vidno tieň prednej podvozkovej nohy v podobe rovnej „paličky“, kým v realite je tvarovaná zložitejšie. Definitívnym dôkazom, že ide o atrapu, sú motorové gondoly. Tie v skutočnosti plynule prechádzajú aj do hornej plochy krídla, na tejto makete sú však celé pod krídlami.

Treba však uznať, že atrapa bola veľmi dobre pripravená. Má aj digitálnu kamufláž zo sivých farieb, akú nosí väčšina ukrajinských strojov Su-25. Svoju úlohu návnady splnila na jednotku a Rusi na ňu zbytočne vyplytvali dron Lancet. Vyvoláva to tiež otázky, koľko predchádzajúcich ruských útokov v októbri tiež mierilo na atrapy a nie na skutočné lietadlá.

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenské letectvo #Su-25 #vojna na Ukrajine #Suchoj #vojenské drony #kamikadze