V Pásme Gazy sú ťažké boje, na severe aj na juhu: Od piatka 240 obetí

Z Pásma Gazy sú v noci na sobotu hlásené ťažké boje. Zameriavajú sa na oblasť miest Gaza na severe a Chán Júnis na juhu tohto úzkeho pobrežného pásma, informoval server denníka The Times of Israel. Agentúra Reuters s odvolaním sa na Damask zase napísala, že Izrael zaútočil tiež na ciele v Sýrii.

02.12.2023 06:20 , aktualizované: 08:56
Izrael, Pásmo Gazy, Hamas Foto: ,
Rakety odpaľované na Izrael z pásma Gazy v južnom Izraeli v piatok 1. decembra 2023.
debata (10)

Najmenej 240 ľudí prišlo v Pásme Gazy o život, odkedy Izrael v piatok ráno obnovil bojové operácie v tejto enkláve. Uviedla to v sobotu tamojšia vláda palestínskeho militantného hnutia Hamas. Ďalších 650 osôb utrpelo podľa vyhlásenia vlády zranenia počas „stoviek“ vzdušných útokov či ostreľovania delostrelectvom a námornými silami na celom území Pásma Gazy. Vláda hnutia Hamas dodala, že izraelské sily sa zamerali obzvlášť na mesto Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Boli tam zničené desiatky domov, v ktorých sa nachádzali ich obyvatelia.

Izraelská televízia Channel 12 uviedla, že na Chán Júnis sa pozornosť armády sústredí kvôli spravodajským informáciám, že by tu mohli byť niektorí z lídrov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré 7. októbra prekvapivo zaútočilo na Izrael, pričom zomrelo okolo 1 200 ľudí.

Práve do oblasti Chán Júnisu však v posledných týždňoch aj pre opakované výzvy Izraela zamierilo veľké množstvo Palestínčanov, ktorí dúfali, že sa vďaka tomu vyhnú bojom, ktoré sa v prvej fáze konfliktu odohrávali predovšetkým na severe pásma. V Gaze žije 2,3 milióna Palestínčanov, z ktorých okolo dvoch tretín muselo opustiť svoje domovy. Vyše 15 000 ich prišlo o život.

Od piatkového obnovenia bojov po sedemdňovom prímerí zomrelo podľa činiteľov v Gaze 184 ľudí a ďalších najmenej 589 utrpelo zranenia. V rámci týždeň trvajúceho prímeria prepustil Hamas 105 rukojemníkov, zatiaľ čo Izrael za tento čas prepustil 240 väznených Palestínčanov.

Pri leteckom útoku na ciele v Sýrii sa Izrael podľa štátnej agentúry SANA zameral na prímestské oblasti Damasku. Hlásené sú zatiaľ len materiálne škody.

Najmenej traja novinári prišli o život v Pásme Gazy odvtedy, ako sa tam v piatok ráno obnovili boje izraelskej armády s palestínskym militantným hnutím Hamas. Oznámila to tamojšia vláda vedená Hamasom, píše tlačová agentúra AFP.

Tlačový úrad tamojšej vlády identifikoval trojicu zabitých mediálnych pracovníkov ako palestínskeho spravodajcu Muntasíra Sawwáfa, ktorý v Gaze pracoval ako kameraman pre tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu, ďalej jeho brata – zvukára Marwána Sawwáfa a jedného ďalšieho kameramana Abdalláha Darvíša.

Počet novinárov zabitých od začiatku vojny Hamasu s Izraelom sa tak zvýšil na 73. Smrť Muntasíra Sawwáfa potvrdila v piatok aj samotná Anadolu, pričom uviedla, že zahynul spoločne s bratom a ďalším príbuzným, ktorých však nemenovala.

Americká nezávislá mimovládna organizácia Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) krátko predtým informovala, že od začiatku vojny v Pásme Gazy zahynulo už najmenej 57 novinárov a mediálnych pracovníkov.

Konflikt vypukol po bezprecedentnom útoku Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom toto militantné hnutie vtrhlo na územie Izraela, kde zabilo 1200 ľudí, prevažne civilistov a ďalších zhruba 240 unieslo do Pásma Gazy. Izrael zareagoval odvetnými útokmi na palestínsku enklávu s cieľom zvrhnúť Hamas a oslobodiť rukojemníkov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #útok na Izrael