Ruská polícia vykonala razie v moskovských gejkluboch, vraj hľadala drogy

Ruská polícia v noci na dnešok vykonala na základe "výnosu o extrémizme" razie v moskovských nočných kluboch okrem iného pre homosexuálov. Informovali o tom podľa agentúry DPA miestne médiá. Ruský najvyšší súd sa pritom vo štvrtok vyslovil za zákaz "medzinárodného hnutia LGBTI+", ktoré označil za extrémistické.

02.12.2023 20:46
moskva Foto:
Aktivisti hovoria s médiami v blízkosti ruského Najvyššieho súdu po vypočutí v Moskve vo štvrtok 30. novembra 2023. Súd fakticky postavil mimo zákon LGBTI+ komunitu a urobil tak najdrastickejší krok proti zástancom gayov, lesieb a transrodových osôb.
debata (35)

Uniformovaní muži vnikli do veľkých moskovských klubov pod zámienkou, že hľadajú drogy, vyplýva zo správ médií a na sociálnych sieťach. Niekoľko ľudí bolo zadržaných. Polícia, ktorá podľa očitých svedkov fotografovala pasy, okrem iného cudzincov, sa k záťahu zatiaľ nevyjadrila.

DPA pripomína, že v Rusku sú už niekoľko rokov vystavení silnejúcemu politickému prenasledovaniu okrem iného lesby, gayovia, transsexuáli a bisexuáli, ktorí sú označovaní súhrnnou skratkou LGBTI+.

Petrohradský súd v piatok odsúdil miestnu hudobnú televíziu na pokutu 500 000 rubľov za to, že vysielala videoklip popového speváka Sergeja Lazareva so scénkou plnou nežností medzi dvoma ženami, píše DPA.

Režim prezidenta Vladimíra Putina, ktorý na konci minulého februára rozpútal vojnu proti Ukrajine, sa stavia do pozície ochrancu „tradičných hodnôt“. V Rusku v poslednej dobe pritvrdila napríklad aj rétorika proti potratom.

Rusko, LGBTI, šoférovanie Čítajte viac Žiadne LGBTI! V ruských kníhkupectvách spustili "mravné" čistky
35 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #policajná razia #LGBTI+