Nakláňa sa už vyše 900 rokov. V Bologni zabezpečili okolie šikmej veže pre obavy z kolapsu

Talianske úrady zabezpečili okolie jednej z dvoch veží z 12. storočia v meste Bologna pre obavy, že by jej nakláňanie mohlo viesť ku kolapsu. Mesto v piatok oznámilo vyčlenenie 4,3 milióna eur na práce na podopretie veže Garisenda v historickom centre. Práce uskutočnia v januári a vo februári.

02.12.2023 22:36
Garisenda Foto: ,
Stredoveká veža Garisenda v Bologni v Taliansku v stredu 25. októbra 2023. Spolu s jej vyššou „sestrou“ Asinelli sú jednou z krás a atrakcií pre turistov navštevujúcich Bolognu a orientačným bodom pre občanov.
debata

Garisenda je nižšia z takzvaných Dvoch veží v Bologni, ktoré postavili v rokoch 1109 až 1119. Je vysoká 48 metrov, zatiaľ čo susedná veža Asinelli má 97 metrov.

Práce na spevnení oboch veží trvajú od 90. rokov minulého storočia. Predbežné práce na veži Garisenda budú zahŕňať vytvorenie ochranného priestoru, ktorý zabráni poškodeniu okolitých stavieb alebo ujme okoloidúcich v dôsledku „možného zrútenia“, uvádza sa vo vyhlásení mesta. Dohľad nad miestom budú zabezpečovať videokamery.

Starosta Matteo Lepore už skôr v diskusii poznamenal, že veža Garisenda sa nakláňa od postavenia „a odvtedy vyvoláva obavy“. Ďalšie poškodenie utrpela v stredoveku, keď boli vnútri postavené železiarske a pekárske pece. „Zdedili sme situáciu, ktorá v priebehu storočí spôsobila túto chorobu,“ povedal. Starosta požiadal vládu o petíciu za zapísanie veží do svetového dedičstva UNESCO.

Bologna, Taliansko Čítajte viac Zrúti sa šikmá veža? Ikonická pamiatka sa vraj nebezpečne naklonila, vedci ju merajú
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Bologna #šikmá veža