Macron: Cieľ Izraela zničiť Hamas môže viesť k desaťročnej vojne

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu varoval, že izraelský cieľ zlikvidovať palestínsku militantnú organizáciu Hamas sa môže skončiť desaťročnou vojnou, informuje agentúra AFP.

03.12.2023 06:24
Tank Foto: ,
Izraelský tank počas vojenskej operácie pri hraniciach Pásma Gazy 21. novembra 2023
debata (4)

„Myslím si, že sa nachádzame v bode, keď izraelské úrady budú musieť presnejšie definovať svoj cieľ a želaný konečný stav,“ Macron uviedol na tlačovej konferencii na okraj klimatickej konferencie COP28 v Dubaji.

Počas vražedného útoku palestínskych militantov zo 7. októbra, keď bojovníci Hamasu prelomili militarizovanú hranicu Gazy s Izraelom, zabili asi 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a podľa izraelských úradov zajali okolo 240 Izraelčanov a cudzincov ako rukojemníkov.

Izrael v reakcii vyhlásil, že zlikviduje Hamas, a spustil vzdušnú a pozemnú operáciu, v ktorej zahynulo už viac ako 15 000 ľudí, väčšinou civilistov, uvádzajú úrady Hamasu, ktorý riadi Gazu.

„Čo je totálne zničenie Hamasu a myslí si niekto, že je to možné? Ak áno, vojna bude trvať 10 rokov,“ zdôraznil v sobotu Macron.

Platnosť prímeria v Pásme Gazy vypršala v piatok po tom, čo sprostredkovatelia nedokázali vyjednať ďalšie predĺženie pokoja zbraní. Izrael a Hamas sa z kolapsu dohody o prímerí navzájom obviňujú. Macron odvtedy hovorí o potrebe „zvýšiť úsilie o dosiahnutie trvalého prímeria“ v tomto konflikte.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael