Konflikt v Gaze sa 'prelial' do Paríža. Islamista zabil nemeckého turistu

Francúz, podozrivý z vraždy nemeckého turistu v centre Paríža, polícii povedal, že ho rozrušila situácia v Pásme Gazy.

03.12.2023 11:23
France Israel Palestinians Foto: ,
Ľudia skandujú heslá a majú tabuľky s nápisom "Pochod proti vojne" počas propalestínskeho zhromaždenia v Paríži v sobotu 2. decembra 2023.
debata (41)

Vyšetrovanie útoku islamistu, ktorý je podozrivý z toho, že v sobotu v centre Paríža zabil nemeckého turistu a ďalších dvoch ľudí zranil, prevzala protiteroristická prokuratúra. Informuje o tom agentúra AFP. Agentúra Reuters zase napísala, že podozrivý Francúz polícii povedal, že ho rozrušila situácia v Pásme Gazy. Sústrasť rodine zabitého vyjadril francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Muž podľa francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina napadol v sobotu okolo 21.00 h pri nábreží neďaleko Eiffelovej veže pár nemeckých turistov. Nemca narodeného v roku 1999 nožom zabil, jeho žena vyviazla – zrejme aj vďaka zásahu vodiča taxislužby – bez zranení, ale v šoku.

Útočníka, ktorého server listu Le Parisien označil za Armanda R., sa pokúsila zadržať štvorica policajtov, ktorým však tvrdil, že pri sebe má bombu. Útočník potom napadol ešte postaršieho Francúza a anglického turistu, ktorého udrel kladivom do oka.

Pri útoku muž, ktorého nakoniec polícia aj za použitia taseru zadržala, podľa Darmanina volal Alláh akbar (arabsky Boh je veľký). Úradom bol Francúz narodený v roku 1997 už skôr známy ako radikálny islamista s psychickými ťažkosťami. Za prípravu iného útoku bol v roku 2016 odsúdený a vo väzení strávil štyri roky. Teraz je vyšetrovaný pre vraždu a pokus o vraždu.

Polícii muž povedal, že bol naštvaný „pretože toľko moslimov zomiera v Afganistane a v Palestíne“. V Pásme Gazy vedie od 7. októbra, keď bol napadnutý, Izrael vojnu proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas. Agentúra DPA uviedla, že muž tiež vyjadril presvedčenie, že Francúzsko nesie za vojnu v Gaze zodpovednosť. Chcel vraj zomrieť ako mučeník.

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová v reakcii na útok uviedla, že jej krajina sa terorizmu nepoddá.

Útok v Paríži sa odohral necelé dva mesiace po tom, čo v Arrase na severe krajiny mladík hlásiaci sa k teroristickej organizácii Islamský štát (IS) priamo v škole pobodal učiteľov. Vo Francúzsku platí odvtedy najvyšší stupeň varovania pred terorizmom.

Tisícky ľudí sa v sobotu v uliciach Paríža zúčastnili ďalšej manifestácie na podporu palestínskeho ľudu. Demonštranti vyzývali na trvalé prímerie v konflikte medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas a odsudzovali údajnú genocídu páchanú Izraelom na Palestínčanoch, informovala agentúra AFP. Propalestínske demonštrácie sa zišli tiež vo viacerých nemeckých mestách.

„Všetci sme deti Gazy,“ skandovali demonštranti v Paríži deň po tom, ako izraelská armáda obnovila bombardovanie Pásma Gazy po týždni prímeria s Hamásom. To umožnilo prepustiť niektorých rukojemníkov zadržiavaných islamistami a tiež skupiny Palestínčanov z izraelských väzníc.

Izrael vykonáva v Pásme Gazy vojenské operácie v reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal približne 1 200 životov, väčšinou civilistov. Podľa úradov ovládaných Hamásom si izraelská ofenzíva v Pásme Gazy vyžiadala viac ako 15 200 obetí.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Francúzsko #Pásmo Gazy #Paríž #útok na Izrael