Český lyžiar zahynul pod lavínou v rakúskych Alpách

Český lyžiar (51) zahynul v nedeľu pod lavínou v oblasti rakúskeho lyžiarskeho strediska Mölltaler Gletscher (Mölltalský ľadovec). Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na políciu v spolkovej krajine Korutánsko.

03.12.2023 21:15
debata (2)

Nešťastie sa odohralo okolo 13:15 po tom, keď český lyžiar vyvolal pád lavíny, ktorá ho následne strhla a úplne zasypala. Podľa polície sa prizerajúcim sa ľuďom podarilo muža vyhrabať, následné oživovacie pokusy však boli neúspešné. Pomôcť nedokázali ani privolaní lekári horskej služby.

Keďže sa nedalo vylúčiť, že lavína strhla aj niekoho ďalšieho, začali záchranári v lavíne a jeho okolí pátraciu akciu, do ktorej zapojili 36 ľudí a tri vrtuľníky. Nikoho však nenašli a hľadanie ukončili.

Podľa korutánskej polície sa Čech v čase nešťastia pohyboval „vo voľnom lyžiarskom teréne“ v nadmorskej výške okolo 2 700 metrov. Ním odtrhnutá lavína bola široká 150 metrov a dlhá 300 metrov.

Rakúsko sa v posledných dňoch potýka s veľkými prívalmi snehu. Lavíny boli počas nedele hlásené z ďalších oblastí Rakúska. V Tirolsku strhla lavína dvoch lyžiarov, z ktorých jeden sa vyslobodil sám a druhý s pomocou svedkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžiar #rakúske Alpy