Lukašenko je druhýkrát v Číne, so Si Ťin-pchingom hovorili o strategickej spolupráci

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok v Pekingu na rokovaní s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom ocenil priateľské vzťahy medzi oboma štátmi. Vyhlásil, že Bielorusko bolo vždy spoľahlivým partnerom Číny a zostane ním aj naďalej.

04.12.2023 08:10
Lukašenko Foto:
Alexandr Lukašenko.
debata (4)

Ako informovala agentúra AFP, Lukašenko je na svojej druhej tohtoročnej návšteve v Pekingu. Do Číny pricestoval v nedeľu a zotrvá tam najmenej dva dni, počas ktorých by s čínskymi partnermi mali rokovať o mnohých otázkach vrátane „obchodu, ekonomiky, investícií a medzinárodnej spolupráce“.

V pondelok na schôdzke so Si Ťin-pchingom Lukašenko vyhlásil, že strategická spolupráca medzi Bieloruskom a Čínou je determinovaná „podobnosťou našich ideológií a samotnou logikou medzinárodných udalostí a procesov, ktoré dnes prebiehajú“.

„Už dávno sme sa rozhodli, že budeme spolupracovať a žiť v priateľstve s Čínou,“ vyhlásil Lukašenko, pričom pripomenul, že priateľstvo Bieloruska s Čínou „má viac ako 30 rokov“. „Nikdy sme z tejto cesty neodbočili ani doľava, ani doprava,“ zdôraznil bieloruský prezident počas prijatia u Siho.

Si Ťin-pching uviedol, že Čína chce pokračovať v rozvoji strategickej spolupráce s Bieloruskom a zlepšiť koordináciu s Minskom v medzinárodných organizáciách, ako je OSN, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske médiá.

Čínsky prezident sa podľa agentúry Nová Čína rovnako vyslovil proti zasahovaniu cudzích síl do vnútorných záležitostí Bieloruska. Vyhlásil tiež, že obe strany by mali posilňovať hospodárske a obchodné vzťahy, uľahčiť cezhraničnú dopravu a realizovať projekty, ako je čínsko-bieloruský priemyselný park.

Lukašenko naposledy zavítal do Číny vo februári. Šlo o cestu, ktorá vyvolala veľké dohady vzhľadom na inváziu ruskej armády na Ukrajinu. Peking túto ofenzívu doteraz verejne neodsúdil – napriek tlaku Spojených štátov a ďalších západných krajín.

Bielorusko, ktoré sa – pokiaľ ide o politickú a finančnú podporu – vo veľkej miere spolieha na Rusko, bolo vo vojne proti Ukrajine použité ako predmostie pre vpád ruskej armády, a to už v úvodnej fáze invázie – vo februári 2022.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #bielorusko #Si Ťin-pching #Alexandr Lukašenko