Izrael rozšíril pozemnú operáciu na juh Gazy. Úder na školy si podľa Palestínčanov vyžiadal najmenej 50 mŕtvych

Najmenej 50 obetí na životoch si vyžiadal izraelský letecký úder, ktorý zasiahol dve školy na severe Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení obyvatelia oblasti. S odvolaním sa na oficiálnu palestínsku agentúru WAFA o tom informovala agentúra Reuters, ktorá upozornila, že správu nemohla bezprostredne nezávisle overiť. Izraelský armádny hovorca podľa Reuters uviedol, že armáda správu preveruje.

04.12.2023 10:23 , aktualizované: 23:10
Izrael, Palestína, Pásmo Gaza, Hamas, Foto: ,
Izraelské tanky smerujú k hraniciam s Pásmom Gazy v južnom Izraeli v 13. októbra 2023.
debata (36)

Letecké údery podľa WAFA mierili na štvrť Darádž, ktorá sa nachádza v centre mesta Gaza. V oblasti od konca októbra operujú tiež pozemné jednotky izraelskej armády v ťažení proti palestínskemu hnutiu Hamas a už skôr z nej na výzvu Izraela odišli státisíce obyvateľov do južnej časti Pásma Gazy. Veľa ich však na severe stále zostáva.

Šéf organizácie Lekári bez hraníc (MSF) vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby pomohla zastaviť „krviprelievanie v Pásme Gazy“ a zaistila tam okamžité prímerie. Predsedníčka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová, ktorá oblasť navštívila, označila utrpenie tamojších obyvateľov za neznesiteľné a vyzvala na ochranu civilistov. Server BBC citoval lekára z nemocnice v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy, podľa ktorého toto zariadenie nezvláda príliv pacientov a je plné ľudí hľadajúcich úkryt pred izraelskou ofenzívou.

„Musíte požadovať, aby izraelská vláda zastavila smrtiace útoky na palestínskych civilistov a umožnila vstup kľúčovej humanitárnej pomoci do Gazy,“ napísal v otvorenom liste Bezpečnostnej rade OSN v mene organizácie MSF Christos Christu. „Moji kolegovia a ja sme boli, rovnako ako mnoho ľudí na celom svete, šokovaní útokom Hamasu na izraelských civilistov. Teraz, 58 dní potom, ale nemáme slová, ktoré by opísali absolútne hrôzy, ktoré pácha Izrael na palestínskych civilistoch touto vojnou, zatiaľ čo celý svet sa na to pozerá,“ dodal Christu.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi potvrdil, že izraelské sily rozširujú pozemnú operáciu aj na juh Pásma Gazy, píše spravodajský web The Times of Israel (ToI). Pozemné operácie na severe tohto územia medzitým podľa Haleviho pokračujú. Šéf izraelskej tajnej služby Šin Bet Ronen Bar podľa nahrávky, ktorú zverejnila izraelská stanica Kan, vyhlásil, že Izrael bude príslušníkov Hamasu likvidovať všade, teda okrem Pásma Gazy aj v Libanone, Turecku či Katare, a to za cenu, že to potrvá roky.

Kedy bola nahrávka vyhotovená, ani s kým Bar hovoril, nie je jasné, píše agentúra Reuters. Šin Bet vec odmietol komentovať.

Izraelské tanky v uliciach mesta Gaza 14....
Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v meste...
+18Palestínčania prehľadávajú trosky budov v meste...
Izrael, Palestína, Pásmo Gazy Čítajte aj Izraelské letectvo pokračuje v úderoch na infraštruktúru Hamasu

„Včera (v sobotu) a dnes sme zabili veliteľa práporov Hamasu, veliteľa rôt a mnohých operatívcov. A včera ráno sme začali rovnaký postup na juhu Pásma Gazy,“ povedal Halevi vojakom v južnom Izraeli. Dodal, že operácie na juhu Pásma Gazy nebudú o nič menej intenzívne ako na severe a že neprinesú menšie výsledky. „Velitelia Hamasu budú čeliť izraelským silám všade,“ vyhlásil Halevi a dodal, že armáda „prehlbuje svoje úspechy“ na severe Pásma Gazy.

Do južnej časti Pásma Gazy na úrovni mesta Chán Júnis vošli desiatky izraelských tankov, vojenských vozidiel s vojakmi, ale aj buldozéry, píše agentúra AFP s odvolaním sa na svedkov.

Izraelská armáda oznámila, že v noci na pondelok vykonala v Pásme Gazy zhruba 200 úderov na infraštruktúru palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a že jej pozemné operácie v oblasti pokračujú. Zároveň oznámila, že v nedeľu padli ďalší traja vojaci, čím počet zabitých izraelských vojakov od začiatku pozemnej operácie v Pásme Gazy koncom októbra vystúpil na 75, píše spravodajský web The Times of Israel (ToI). Celkovo od útoku Hamasu 7. októbra na južný Izrael prišlo o život 401 izraelských vojakov, drvivá väčšina z nich padla práve pri prvotnom útoku.

Vyhlásenie Izraelských obranných síl uvádza, že vojaci zničili infraštruktúru Hamasu, ktorá sa nachádzala vo vnútri školy v Bajt Hanúne na severe Pásma Gazy. Podľa armády palestínski ozbrojenci objekt využívali na útoky na izraelské sily. Vo vnútri areálu školy armáda podľa svojho vyhlásenia našla zbrane a dva vchody do tunelov, kde boli nastražené výbušniny.

Terčom ďalších úderov boli autá prevážajúce rakety pre bojovníkov Hamasu, odpaliská protitankových striel, skupina operatívcov Hamasu a sklad zbraní, uviedla armáda. Do nočnej operácie bolo zapojené aj námorníctvo, ktoré zasiahlo pozorovacie stanovište Hamasu a jeho ďalšiu infraštruktúru na pobreží.

Najmenej 60 Palestínčanov zadržali v noci na pondelok izraelské sily na západnom brehu Jordánu, a to pri raziách v mestách Kalkílija, Jericho, Džanín a Túlkarim.

Len v samotnom Džaníne bolo nasadených 30 obrnených vozidiel, pričom ostreľovači izraelskej armády boli podľa televízie al-Džazíra rozmiestnení na strechách budov a nasadené bolo aj prieskumné lietadlo. Zmienená panarabská televízia zverejnila na platforme X aj zábery, na ktorých vidno stúpajúci dym po tom, ako tam boli izraelské sily údajne zasiahnuté „výbušnými zariadeniami“.

Izrael už potvrdil smrť 15 rukojemníkov

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pondelok uviedol, že u palestínskych militantov v Pásme Gazy sa nachádzajú telesné pozostatky 15 rukojemníkov zajatých počas útoku zo 7. októbra.

Netanjahuov úrad tak potvrdil úmrtie ďalších troch rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy s tým, že v rukách militantov sú aktuálne pozostatky 15 ľudí. Na zverejnenom zozname sa nachádzajú mená 11 civilistov a štyroch vojakov vrátane vysokopostaveného dôstojníka, uviedol úrad bez uvedenia ďalších podrobností.

Izraelská armáda zdemolovala hlavný súd

Na internete kolujú zábery, podľa ktorých izraelská armáda zdemolovala hlavný súd v Pásme Gazy, píše dnes spravodajský web The Times of Israel (ToI). Honosná budova známa ako justičný palác sa nachádza v centrálnej časti Pásma Gazy a izraelská armáda ju dobyla v novembri.

Nové zábery zachytávajú, ako armáda vykonáva riadenú demoláciu budovy. V polovici novembra izraelská armáda oznámila, že v meste Gaza obsadila niekoľko úradov, ktoré spravoval Hamas. Krátko na to bolo zverejnené tiež video demolácie parlamentu v Gaze.

OSN: V Pásme Gazy je presídlených takmer 1,9 milióna ľudí

Vyše 80 percent obyvateľov Pásma Gazy (takmer 1,9 milióna ľudí) opustilo svoje domovy a presídlilo sa na iné miesto v tejto palestínskej enkláve. Ich presun je dôsledkom vojny Izraela s militantným hnutím Hamas. Uvádza to Agentúra OSN na pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA).

UNRWA do 2. decembra poskytla útočisko takmer 1,2 milióna ľuďom v 156 zariadeniach po celom území Pásma Gazy vrátane severu a mesta Gaza. Podľa UNRWA sa takmer milión týchto osôb uchýlilo do 99 zariadení v strednej časti enklávy a v oblastiach Chán Júnis a Rafah.

Izraelská armáda vydala v pondelok v ranných hodinách príkaz na evakuáciu pre väčšinu okolia mesta Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy.

Na juh Pásma Gazy utiekli zo severu na výzvy izraelskej armády státisíce Palestínčanov. Do tejto oblasti už podľa svedkov dorazili desiatky izraelských tankov, takže sa očakáva, že izraelská armáda tam čoskoro začne pozemné operácie.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #útok na Izrael