Na Sibíri klesli teploty pod mínus 50, Moskva zažíva rekordné sneženie

Rusko zachvátilo mrazivé zimné počasie. V niektorých častiach Sibíri teploty klesli pod mínus 50 stupňov Celzia, zatiaľ čo Moskva zažíva husté sneženie a meškania letov. TASR o tom píše podľa pondelňajšej správy agentúry Reuters.

04.12.2023 14:07
rusko, moskva, poník, sneženie Foto: ,
Žena jazdí na poníkovi v parku počas silného sneženia 3. decembra 2023 v Moskve.
debata (8)

Vo viacerých častiach Jakutska na severovýchodne Sibíri, namerali miestne meteorologické stanice takmer mínus 50 stupňov Celzia.

Skoro celé Jakutsko, známe aj pod názvom Sacha, ktoré je rozlohou len o niečo menšie ako India, leží na permafroste, a síce trvalo zamrznutej pôde. V tamojšej regionálnej metropole Jakutsk ležiacej zhruba 5 000 kilometrov východne od Moskvy a patriacej medzi najchladnejšie miesta na svete, sa teplota v týchto dňoch pohybuje od mínus 44 do mínus 48 stupňov.

Počasie na týždeň: Zostane nepríjemná zima, alebo sa oteplí?
Video
Zdroj: TV Pravda

Reuters pripomína, že teploty klesajúce až pod mínus 50 stupňov sú aj v chladnom Jakutsku v ostatných rokov zriedkavé, čo spôsobuje topenie tamojšieho permafrostu. Tento rok tam prišlo výrazné ochladenie relatívne skoro.

V Moskve došlo v dôsledku silného sneženia, patriaceho k najintenzívnejším v dejinách ruskej metropoly, k meškaniam na viacerých letiskách, ktorých pristávacie dráhy pokryl sneh. Meškania malo na troch najväčších moskovských letiskách viac než 50 letov, zatiaľ čo najmenej päť ďalších bolo zrušených. Teploty v ruskom hlavnom meste by mali podľa predpovedí v nadchádzajúcich dňoch ešte klesať a to na približne mínus 18 stupňov.

SR Poprad Tatry poľadovica problémy doprava POX Čítajte viac Poľadovica potrápila sever, Tatry i vlaky. SHMÚ varovala: Zostaňte doma. Výstrahy platia až do nedele
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Sibír #zima #sneženie #permafrost #Jakutsko