Armádny dron omylom usmrtil najmenej 85 civilistov v Nigérii

Dron nigérijskej armády omylom zaútočil na dedinu na severozápade Nigérie, pričom usmrtil najmenej 85 civilistov, zatiaľ čo desiatky ďalších utrpeli zranenia. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na nigérijské úrady.

05.12.2023 11:26 , aktualizované: 12:05
debata

K smrtiacemu náletu dronu došlo v nedeľu v obci Tudun Biri v nigérijskom zväzovom štáte Kaduna. Dedinčania práve vtedy oslavovali jeden z moslimských sviatkov.

Nigéria, Boko Haram, vojaci Čítajte aj 40 mŕtvych si vyžiadal útok ozbrojencov na severovýchode Nigérie

Prezident Nigérie Bola Tinubu nariadil vyšetrenie celej udalosti po tom, čo armáda priznala, že dedinu nedopatrením zasiahol jeden z jej dronov. Neuviedla však, koľko obetí si útok vyžiadal. Podľa miestnych obyvateľoch zahynulo najmenej 85 osôb, medzi ktorými bolo mnoho žien, detí a starších ľudí.

„Miestne úrady informovali, že zatiaľ bolo pochovaných 85 mŕtvych tiel, pričom pátranie (po prípadných ďalších) stále pokračuje,“ uviedol vo vyhlásení nigérijský Národný úrad pre krízové riadenie (NEMA), podľa ktorého ďalších 66 ľudí museli hospitalizovať.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International predtým s odvolaním sa na pracovníkov a dobrovoľníkov v oblasti uviedla, že mŕtvych je 120, vrátane mnohých detí.

Nigérijské ozbrojené sily často využívajú letecké útoky v rámci boja proti zločineckým milíciám, ktoré na severe a severozápade krajiny unášajú ľudí, rabujú i vraždia civilistov. V odľahlých vidieckych oblastiach sú aktívne aj džihádistické skupiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #vojenský dron